Rotan Dengan Bismillah

Assalamualaikum, Selamat Hari Raya!

I am not that late eyh? 😛

Alhamdulillah, mama berpeluang balik ke kampung halaman, sewaktu raya hari tu and its full house, gaisss, Alhamdulillah.

So, macam biasalah, kalau balik kampung, mesti duduk rumah Mak Ngah., and kali ni both anak Mak Ngah, Abang Lan dengan Abang Chok pun ada jugak. Abang Chok mula-mula tak balik, sebab tiket flight dari Sabah nun, last minute kalau beli, RM1000 jugak sorang pergi balik. Depa satu family ja dah 6 orang haaa. Tolak baby sorang, jadi 5 orang, RM5000 jugak weiii  😮

Tapi kalau dah rezeki kan, Alhamdulillah bulan puasa tu musim durian. Since Pak Ngah pun memang duk pajak kebun durian, jaga kebun durian dia, kebun durian mak, adalah rezeki sikit nak belanja depa balik sini. Berkumpul la kami semua sekali kat rumah Mak Ngah Pak Ngah. InsyaAllah, tahun depan boleh beraya kat rumah sendiri pulak kat kampung tu nanti.

Jadi bila dah berkumpul ramai-ramai tu, biasanya memang akan tazkirah sharing dan biasanya memang akan dimulakan oleh Abang Chok. Dalam banyak-banyak topik yang di share tu, I am interested dengan statement dia, which is, “Nak rotan anak pun kena baca Bismillah. Supaya bila kita rotan anak tu, dengan niat mendidik, bukan sebab nafsu marah kita”

Lately, kakak abam kalau bergaduh, memang sampai tahap memukul. Ganas sangat depa tu, tak tau la nak kata. Dan biasanya bila keadaan tu dah lerai, dah bertenang masing-masing, I would explain that, fighting and beat each other is not good. You guys should not do that.

But then, I did realised that sometime when I get mad at them, I would rotan depa. And obviously without the Bismillah la kan, sebab I tengah marah. And it makes me wonder that, did they fight and beat each other because I did that to them? Am I not giving good example to them that they choose to react that way?

So, yeah. That statement really really stuck in my mind, that every time that I became mad at them, I would take a deep breath before I react. Because being mad and punish them isn’t going to solve anything, don’t you think so?

I hope, you get something from this post. Do take care, ya?

Sincerely, Mama Tiqah.