Amazed With The Teachers!

Assalamualaikum ๐Ÿ™‚

Alhamdulillah, despite of the hectic week, I am well alive. Alhamdulillah.

Few updates, we’ve had a very last minute trip to Pahang, just to see Islam got married at Pahang, Alhamdulillah. But that for another postย ย ย ๐Ÿ˜›

So, I wanted to share about today.

Today, which is Friday, kakak got photoshoot session, with all her friends and teachers. The school also got morning session only, which mean, all the kinderkaizeners come in the morning. Rough figure, 50 kids.

Thurdays, after she finished the school, she comes back home, eat and sleep. After she wakes up, 3pm-ish like that, she started vomitting all over the place, and keeps saying that her head hurts.

Yeah, we went to the clinic and all. She ate the medicine. But keeps vomiting until 12am. Total up, from 3pm to 12am, its about 12 times she vomitting, and thats a lot, actually.

But, she wakes up fine today. Quite energetically actually but I am still worried though.

So, to the school she goes and I went to the school at 10am-ish to pick her up. Hahaha. Awai gila baq hang. Dia tak habis bergambaq pun lagi, tak tangkap gambaq pun lagi pasai nak kena tunggu turn apa semua kan.

But alhamdulillah, she is fine, the teacher also said that she is okay, play happily, eat happily and make up happily. Hahaha.

I got to see the photograph session. It was hilarious. Hahaha. Looks easy right? Kids standing there, and just click away. But naaah. The teacher must be cheerleader or the kids wont be looking at the camera. Especially the boys.

The girl? The only request that I’ve heard is, “tutup mulut, senyum”. Pasaipa tutup mulut? Pasai depa pakai liptik laaa, mana boleh tutup muluttt. Hahahaha.

Masam sebab mama suruh tutup mulut, hahaha

After the photoshoot session is over, Kakak still don’t want to go home. She even asked the teacher permission to let both me and Abang Bukhari in, just so she can play with Abang inside the school. Alhamdulillah, teacher let us in.

Inside, both of them, didnt care bout their mama no more. But the other kids, they come to me, one by one, just to show or to ask something. Literally, non stop gaisss.

I just don’t know how they did this everyday!

Like,very wise, very patient, very compassionate, very polite.

Wallahi, I kenot sisturss. Anak dua pun kekadang macam Singa dah perangai, how to handle this 50 kids in a calm way? For me, 30 minutes max. Other than that, I might go cray cray -__-

This kid told me about Titanic
Abang show them the anatomy of an ambulance

So, yes. I am very amazed with the teachers, and I am very thankful and grateful for the hardwork they have put. May Allah ease their journey and give the Jannah for their reward, insyaAllah.

Kakak and her best friend, Aisyah.

 

Sincerely, Mama Tiqah.

5 Tips Supaya Anak Selesa Duduk Di Car Seat

Assalamualaikum mummies and daddies! <3

I am a bit curious to know if there are any daddies that read my blog except my hubby-bae. Hehehehe.

Hari ni, mama nak share tips supaya anak selesa duduk di car seat. It is not easy, but of course worth it. Tak payah nak pangku-pangku, senang! Dan keselamatan tu lebih terjamin, insyaAllah, since dengan pemakaian car seat ni boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan teruk sekiranya kemalangan terjadi.

So, lets get started! ๐Ÿ˜€

#1 – Mulakan seawal yang mungkin

Seawal yang mana? Seawal keluar daripada hospital seeloknya. Ini supaya anak terbiasa dari awal kelahiran yang tempatnya di dalam kereta adalah di car seat.

#2 – Pilih car seat yang sesuai

Pemilihan car seat adalah sangat penting, supaya anak sentiasa berasa selesa ketika berada di dalam car seat. Sekarang ni ada macam-macam pilihan car seat, dari murah ke mahal. Tips dari mama, beli terus car seat yang boleh digunakan dari bayi sehingga umurnya 4 tahun. Jimat banyak, ok? ๐Ÿ˜‰

#3 – Jadikan rutin setiap kali masuk kereta

Setiap kali masuk kereta, terus letak anak dalam car seat. Buat setiap kali masuk kereta walaupun jarak dari rumah dengan destinasi kita tu cuma 5 minit waktu perjalanan.ย Ini untuk beri anak faham, yang tiap kali masuk kereta, anak perlu duduk car seat.

#4 – Pastikan anak selesa

Anak, atau biasanya bayi, akan menangis disebabkan 3 perkara sahaja, iaitu;

  • Lapar
  • Mengantuk
  • Tak selesa / tak sihat

Jadi, sebelum mulakan perjalanan, pastikan anak sudah disusukan atau diberi makan, pampers kering, sihat untuk berjalan. Dodoikan anak yang mengantuk dengan zikir atau lagu yang biasa anak dengar sebelum tidur.

Boleh juga sediakan snek ringan supaya anak boleh makan ketika dalam perjalanan, terutamanya ketika berjalan jauh.

#5 – Beri pesanan pada anak

Setiap kali sebelum keluar, ibu atau bapa boleh beri pesanan pada anak supaya duduk di car seat setelah masuk kereta.ย Sekiranya dipatuhi, dapat berjalan. Kalau tak, balik rumah semula.ย Atau apa-apa hadiah atau denda yang dirasakan bersesuaian.

Budak, sementara nak biasa, memang banyak perangainya. Dah biasa nanti, ok lah tu. Macam kakak Aroush dan Abam Bukhari la, awal2 ja teriak sakan, lama2, dia sendiri suruh pasangkan seat belt dia tu. Yang penting, food are friends. Bagi makan, senyap terus. Hehehehe ๐Ÿ˜‰

All the best, mummies <3

 

Sincerely, Mama Tiqah.