Kedai Eco

Bismillah..

You guys mesti familiar with Kedai Eco, or also known as Kedai 2 Ringgit kan?

Elok lepas raya hari tu, Kedai Eco ni baru buka satu cawangan baru dekat Bangi. Besar kedainya. Antara yang terbesar pernah pergi.

I don’t know about you guys, but for me, masuk je Eco ni, takde maknanya just nak window shopping. Mesti akan ada jugak yang masuk bakul. Yelah, 2 ringgit je kan?

Tapi, tulah. 2 ringgit je pun, kalau dah 10 barang masuk bakul, RM20 jgak melayang. Lama-lama, dari kena bayar RM2, time dekat cashier, total RM50 jgak weeiii.

But there is this one time. Biasalah, masa nak ambik tu, memang tak sedar diri wei. Duk buat timbang tara, nak ambik ke, tak nak? Nak ambik ke, tak nak? Lepas tu masuk bakul jugak la kan, just simply because, RM2.

So, masa nak bayar tu, there is this one man, a father perhaps, because he bought pampers that day, only pampers. Pampers kat kedai RM2 ni, dia repacked. Ada dalam 5 keping kot dalam tu.

Dia ambik banyak la jugak tau. Lepas tu, time cashier tu scan one by one. bila dah cukup RM20, dia suruh cashier tu stop. No more dia cakap. Dalam bakul tu ada lagi 1 pek pampers tau.

Wallahi, waktu tu rasa macam, Ya Allah, tak bersyukur betul aku ni. Tamak! Orang nak bayaq pampers pun, satu benda hat perlu tu, perlu catu. Yang hang ni, segala benda hat tak dak faedah pun, semua pakat duk taram ambik jaaa.

And that man, masa tu I sempat intai dia punya wallet, ada duit RM50 sekeping dgn RM20 sekeping, duit RM5 sekeping. Macam tu la tak silap. Tapi memang x berkeping la, lepas tu muka dia pun macam susah hati sikit. Huhuhu.

Bukan tak boleh bayaqkan tau,tapi a good father that want to provide, biasanya, depa jenis tak mau orang tolong. Takpa, depa boleh buat, depa okay, kalau kena bersengkang mata buat kerja, as long as depa boleh provide.

At least that is what I see in any man that actually cared for his own family. Selagi boleh usaha, depa tak nak dan takkan minta tolong, atau kebuloq nak duit orang, macam tu.

You girls, are so lucky tau kalau dapat this type of guy as your husband.

I can just simply pray that, Allah will ease the burden of that man, give him a lot of rizqi, and Allah shower his family with lots of love and baraqah.

 

Sincerely, Mama Tiqah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.