Kaedah Merancang Keluarga Bagi Ibu Menyusu

Assalamualaikum <3

Hari ni Mama nak share mengenai kaedah merancang keluarga bagi ibu menyusu.

Kaedah merancang yang mama nak share ada 4, iaitu pil perancang, Depo Provera, Implanon dan IUCD.

PIL PERANCANG

Terdapat dua jenis pil perancang, iaitu pil mini dan pil kombinasi.

  • Pil mini merupakan pil yang dipreskripsi khas untuk ibu menyusu. Pil ini mengandungi hormon progestron. Pil ini mestilah diambil pada waktu yang sama setiap hari, bagi memastikan keberkesanannya dalam merancang kehamilan.
  • Pil kombinasi pula, merupakan pil yang mengandungi hormon progestron dan estrogen. Pil ini dapat mengurangkan pengeluaran susu ibu.

Walaupun pil perancang mudah didapati, ibu seharusnya mendapatkan preskripsi doktor terlebih dahulu. Ini kerana, doktor akan memastikan kesihatan ibu berada dalam keadaan baik, kerana ada sesetengah ubat akan memberikan side effect sekiranya diambil bersama-sama dengan pil perancang.

Depo Provera (Suntikan Depo)

Suntikan depo ini mengandungi hormon progestron. Suntikan ini akan memekatkan lendir pada pintu rahim dan menjadikan sperma susah masuk. Suntikan diberi setiap 3 bulan. Suntikan depo ini tidak menggangu penyusuan ibu.

Implanon (Implan)

Implanon adalah sesuatu alat yang berbentuk lidi dan dipasang di bawah kulit lengan. Implan ini mengandungi hormon progestron yang akan menghalang pengeluaran telur. Hormon dikeluarkan secara berterusan. Β Boleh bertahan sehingga 3 atau 5 tahun. Pemakaian implan tidak menggangu penyusuan ibu.

Intrauterine Contraceptive Device (IUCD)

IUCD adalah alat yang dimasukkan di dalam rahim untuk mencegah kehamilan. Ia tidak mengandungi sebarang hormon. IUCD perlu ditukar setiap 3 tahun. Ia tidak menggangu penyusuan ibu.

Mama Tiqah setakat ni pakai implanon. Senang dan mudah. Tapi so far, masih tak datang period. Yelah, sebab melibatkan hormon kan.

Apa-apa pun, jumpa doktor masing-masing ya, untuk dapatkan cara merancang yang terbaik.

Sincerely, Mama Tiqah.

Cara Nak Kenal Jenis Tangisan Bayi

Assalamualaikum..

Masa mama menghabiskan masa layan video-video kat facebook dan mama jumpa video Oprah ni. Best sebab bagi mama, video ni tepat la tunjuk jenis-jenis tangisan baby. Sebab bila mama ingat balik, memang camni la jugak cara kakak abang nangis bila nak sesuatu masa baby dulu.

So, lets check it out :-*

Dan ni jenis-jenis bunyi dan explanation;

Cuba check, baby mummy nangis, ada bunyi sama camni tak? Sebab seingat mama, kakak abam dulu nangis memang ada bunyi camni lelagi part sakit perut tu πŸ˜›

Btw, kalau nak bagi baby cepat kenyang dan tidur lebih lena sebab susu makin pekat, boleh try Twelve Ounces Milkbooster Cookies ni! Boeh la mak rehat bersantai lebih sikit kan? πŸ˜‰

 

Sincerely, mama Tiqah.

Milkbooster berkesan

Assalamualaikum mummies!

Today tqah nak share satu produk best gilerr! Which is Twelve Ounces milkbooster biscuits πŸ˜‰

Cantik comel cute macam mama kan? πŸ˜›

Mama ni start kenal dunia breastfeeding ni, obviously la masa kakak lahir kan. Jadi sampai sekarang, kira dah 4 tahun dalam dunia penyusuan ni. Kakak tak wean off, abang pulak sambung. Boleh kata banyak la ups dan down yang mama pernah alami. πŸ™‚

Milkbooster ni, tak payah ambil pun tak pe sebenarnya. Tapi, korang kena la direct feed (DF) tanpa culas, lepas tu pump kena konsisten, ada jadual, buat power pumping some more, makan makanan berkhasiat and lastly, minum air yang cukup. If you do all these, insyaAllah supply susu tu cukup je untuk anak you.

Habis tu, kenapa mama beriya promote milkbooster ni?

Sebab, nak bantu ibu2 yang tiba2 production susu dia kurang lah. πŸ˜‰

Susu ibu ni boleh kurang ada banyak faktor. Tapi yang paling selalu pengaruh, adalah sebab emosi. Kita kalau emosi sedih, syahdu jee, memang ke laut lah production susu ni tau. Nak breastfeed kena happy happy, mood kena positive je selalu. InsyaAllah boleh punya BF sampai dua tahun. πŸ˜‰

Milkbooster ni, ada macam2 jenis. Ada yang kena minum, ada yang kena kemam, ada bentuk pil yang kena telan, ada yang pahit, ada yang manis. Dan mama sendiri pernah try beberapa jenis milkbooster dan milkbooster Twelve Ounces ni so far paling best yang mama pernah try.

Ada milkbooster yang bila kita makan, supply susu kita meningkat, tapi bila kita stop, supply susu kita pun,tak lama drop balik. Tak best la kan macam tu? Sampai bila nak makan milkbooster tu je kan?

Lepas tu, macam yang mama cakap tadi, kemam pil semua tu, bagi mama leceh la nak bancuh, nak kemam telan pil ni. Hahaha. Sebabnya boleh jadi lupa bila penyakit M tu datang πŸ˜›

Kakak BF sampai 2 tahun setengah
masih BF sampai sekarang

Mama nak cerita 4 kelebihan utama milkbooster Twelve Ounces cookies ni. Rata2 pengguna Twelve Ounces ni pun cakap benda yang sama tiap kali minta feedback πŸ˜‰

βœ”οΈΒ  Tak payah bancuh, tak payah kemam. Bila lapar, makan je buat snek. Nak bawak pi mana-mana pun senang.
βœ”οΈΒ  4 bahan utama biskut kami, merupakan bahan “Galactagogues” iaitu bahan yang boleh promote hormon prolaktin dalam badan yang membantu meningkatkan kualiti susu dari segi kepekatan dan rasa.
βœ”οΈ Setiap bahan disukat dengan tepat supaya dengan hanya makan 2 keping biskut sehari, boleh boost supply susu.
βœ”οΈ Ada 3 perisa yang dijamin boleh buat uolss tak boleh berhenti makan punya!

Molasses Oat
Very Berry Blast
Double Choc Chunkie

Terliur tak? Hehehe. Mama kalau bukak ni, susah je rasa nak berhenti makan. Budak2 ni pun sibuk nak join sekali. Memang sekali hadap terus lesap, puffff..

Bangun tido, baju basah dek susu banyak nau
“Tank” cepat penuh siap bengkak lagi
Baby cepat kenyang, tido pun lebih lena

Ini semua antara feedback yang kteorang dapat. So kalau uols nak try, HARI NI (7 OGOS 2017) adalah LAST DAY OFFER RM100 untuk 3 PEK! Boleh la korang rasa semua perisa. Berbaloi-baloi! πŸ˜€

Cepat jangan lambat. WS mama dekat 013 440 2684 ok?

Sincerely, mama Tiqah