Grimm & Dajal

Assalamualaikum.

How are you guys? Doing great I supposed? πŸ˜‰

Lama dah nak taip post ni, tapi nauzubillah malas dia. Adoilah.

So, hari tu ada tengok satu tv series ni, tajuknya Grimm.

Grimm ni cerita pasal Nick yang merupakan seorang Grimm yang boleh tengok Wesen. Wesen ni satu makhluk mitos di mana bila dia sedang mengalami emotional feeling, dia akan berubah ke rupa dia yg asal, which is some sort of animal la. Tapi manusia biasa tak boleh nampak Wesen ni, unless Wesen ni sendiri nak tunjukkan muka diaorang.

Wesen ni kalau orang tengok, memang nampak macam orang biasa la. Kerja macam orang biasa, makan macam orang biasa. Tapi ada jugak la yang jahat. Contoh macam Blutbad. Bludbad ni dipanggil juga Serigala. And like typical Wolf stories, dyorg suka dengan girls yang pakai baju warna merah.

So, adalah Bludbad Wesen ni pi culik budak perempuan pakai baju merah tu, pastu nak makan budak tu. Owh, Nick ni pulak polis. Dia la pi tangkap orang tu. And since Nick ni Grimm, bila dia tu yang orang tu Wesen, memang dia akan face to face n biasanya Wesen ni memang akan takut gila la dengan Grimm sebab tok nenek depa dulu asal Grimm jumpa Wesen je, Wesen konfem kena bunuh punya.

Tapi since Nick ni dia tau pasal dia ni Grimm, last minute. Pastu makcik dia yang jaga dia, yang jugak Grimm mati x sempat nak cerita banyak, so things happen for him in a different way.

Ok, cut story short. In the end, dia akan berlawan satu orang jahat ni. Orang jahat ni nak dapatkan stick yg ada kat tangan Nick tu la. Stick ni ada 100 pieces. Bila lengkap semua 100 ni, jadi la satu tongkat. Katanya tongkat sakti macam tongkat Nabi Musa tu haa.

Stick tu sebatang pun dah power dah. Ampa bayang la orang jahat tu ada 99 batang dah, tinggal nak dapat hat Nick punya ja lagi nak bagi lagi power kebabom gitu.

Nak dapat stick ni, dia tak boleh rampas tau. Kena pemilik tu bagi sendiri. So, apa yang orang jahat ni boleh buat adalah, dengan ugut dia, bunuh family dia semua. And that is exactly what he did.

Dia bunuh semua orang yang ada kaitan dengan Nick. Dia siap cakap lagi, Aku boleh hidupkan semua orang yang hang sayang ni kalau hang bagi aku batang tu. Nick memang desperate gila wei, tengok semua orang yang dia sayang mati. Pastu boleh pulak mamat tu demo macam mana dia boleh hidupkan family member dia. And of course la wei, dia give up and nak bagi batang kayu tu dekat mamat jahat tu.

And damn. That is when I realised that what if, tetiba Dajal mai dekat aku, dan offer benda yang sama dekat aku. Mampu dak aku resist? Siapa tak suka wei, orang nak hidupkan orang yang hang sayang? Mesti la suka, mesti la mau. Tapi ni Dajal kot. Fitnah semata. But then, mampu dak aku resist?

Ampa macam mana? Mampu?

 

Mama Tqah…

My 2017 Reflection

Assalamualaikum πŸ™‚

Today is the last day of 2017 and I would like to reflect myself, so that I can be better for the next year, 2018.

Kalau dalam Islam, seeloknya, kita bermuhasabah sebelum tidur. What I did good today? What can I improve for tomorrow. Coz you are supposed to be better that yesterday, right? πŸ™‚

And this year, I learnt a lot. Especially that I can do more, I can help mothers that are struggling with their breastfeeding journey, I actually can sell something. Hahaha.

Sebelum ni, macam mimpi je kot, mama ni nak berniaga. Sebab takde sambutan, n idk, tak yakin ke, salah pilih produk ke.

But Alhamdulillah, right now, I am very sure that I can be somebody great, InsyaAllah. Moga Allah izin πŸ™‚

And I actually do believe that I am improving in my self confidence this year. Like a lot! Sebelum ni mesti macam, boleh ke? Ye ke? Betul ke boleh? Seriously?

Sekarang jenis main redah, main buat je. Coz you wont know the result until you try them out, right? πŸ˜‰

For this year 2017 also, I have met few beautiful soul that I’ve been wanting to meet for ages! <3

Dapat Jumpa Yuyu! <3

Yuyu atau nama betulnya Ayunizah. Kenal dekat UiTM Arau, Perlis, 1 kelas. This girl have changed so much since I have met her <3

Yuyu + Lia = YuLia

Daripada Yuyu, kenal dengan Lia pulak. Lia pun student UiTM Arau jugak dulu, tapi mama hanya kenal pada nama, pastu pernah la sekali dua terserempak dekat Uitm tu. Yuyu pulak satu rumah dengan Lia dulu, masa jadi MTK.

Dyorang ni melekat sama-sama kembangkan team #ChettakiOmey. Sweet nau tengok dyorang ni. Baju semua nak matching je haa. Hehehe. Dan dari dyorang, mama kenal Coach Zie! <3

Comelkan, Coach Zie? πŸ˜‰ Masa ni join kelas Selling Without Selling. Alhamdulillah, bukan input berguna untuk bisnes je yang dapat, dapat jugak input berguna untuk our daily life.

Allah itu Maha Kaya, cuma kita yang miskin meminta, Coach Zie

Ayat Coach Zie yang satu ni, memang terpahat betul dalam kepala otak mama ni haa. Thanks coach. Semoga Allah pulihkan mata coach, insyaAllah <3

Dengan Kak Insyirah <3

Kak Insyirah. Lama dah follow di fb, di telegram. Alhamdulillah dapat juga bersua muka masa sesi grounding di Shah Alam <3

Kak Diya <3

Mama pernah ada wish list nak jumpa blogger tahun 2017. Alhamdulillah, semalam Allah beri izin, dapat jumpa dengan Kak Diya Nadia. Thanks kak Diya. You are so sweet person. Semoga Allah beri kekuatan untuk kak Diya, insyaAllah πŸ™‚

Owh, didnt I tell you that my husband is being sweet this year, by giving me a nice little suprise during my birthday? Hahaha. Since hubs is not really sweet person, I really loves to see the effort he puts <3 Thanks dear darling! :*

So, see you next year, insyaAllah! <3

 

Sincerely, mama Tiqah <3

Kaedah Merancang Keluarga Bagi Ibu Menyusu

Assalamualaikum <3

Hari ni Mama nak share mengenai kaedah merancang keluarga bagi ibu menyusu.

Kaedah merancang yang mama nak share ada 4, iaitu pil perancang, Depo Provera, Implanon dan IUCD.

PIL PERANCANG

Terdapat dua jenis pil perancang, iaitu pil mini dan pil kombinasi.

  • Pil mini merupakan pil yang dipreskripsi khas untuk ibu menyusu. Pil ini mengandungi hormon progestron. Pil ini mestilah diambil pada waktu yang sama setiap hari, bagi memastikan keberkesanannya dalam merancang kehamilan.
  • Pil kombinasi pula, merupakan pil yang mengandungi hormon progestron dan estrogen. Pil ini dapat mengurangkan pengeluaran susu ibu.

Walaupun pil perancang mudah didapati, ibu seharusnya mendapatkan preskripsi doktor terlebih dahulu. Ini kerana, doktor akan memastikan kesihatan ibu berada dalam keadaan baik, kerana ada sesetengah ubat akan memberikan side effect sekiranya diambil bersama-sama dengan pil perancang.

Depo Provera (Suntikan Depo)

Suntikan depo ini mengandungi hormon progestron. Suntikan ini akan memekatkan lendir pada pintu rahim dan menjadikan sperma susah masuk. Suntikan diberi setiap 3 bulan. Suntikan depo ini tidak menggangu penyusuan ibu.

Implanon (Implan)

Implanon adalah sesuatu alat yang berbentuk lidi dan dipasang di bawah kulit lengan. Implan ini mengandungi hormon progestron yang akan menghalang pengeluaran telur. Hormon dikeluarkan secara berterusan. Β Boleh bertahan sehingga 3 atau 5 tahun. Pemakaian implan tidak menggangu penyusuan ibu.

Intrauterine Contraceptive Device (IUCD)

IUCD adalah alat yang dimasukkan di dalam rahim untuk mencegah kehamilan. Ia tidak mengandungi sebarang hormon. IUCD perlu ditukar setiap 3 tahun. Ia tidak menggangu penyusuan ibu.

Mama Tiqah setakat ni pakai implanon. Senang dan mudah. Tapi so far, masih tak datang period. Yelah, sebab melibatkan hormon kan.

Apa-apa pun, jumpa doktor masing-masing ya, untuk dapatkan cara merancang yang terbaik.

Sincerely, Mama Tiqah.

Cara Nak Kenal Jenis Tangisan Bayi

Assalamualaikum..

Masa mama menghabiskan masa layan video-video kat facebook dan mama jumpa video Oprah ni. Best sebab bagi mama, video ni tepat la tunjuk jenis-jenis tangisan baby. Sebab bila mama ingat balik, memang camni la jugak cara kakak abang nangis bila nak sesuatu masa baby dulu.

So, lets check it out :-*

Dan ni jenis-jenis bunyi dan explanation;

Cuba check, baby mummy nangis, ada bunyi sama camni tak? Sebab seingat mama, kakak abam dulu nangis memang ada bunyi camni lelagi part sakit perut tu πŸ˜›

Btw, kalau nak bagi baby cepat kenyang dan tidur lebih lena sebab susu makin pekat, boleh try Twelve Ounces Milkbooster Cookies ni! Boeh la mak rehat bersantai lebih sikit kan? πŸ˜‰

 

Sincerely, mama Tiqah.

Milkbooster berkesan

Assalamualaikum mummies!

Today tqah nak share satu produk best gilerr! Which is Twelve Ounces milkbooster biscuits πŸ˜‰

Cantik comel cute macam mama kan? πŸ˜›

Mama ni start kenal dunia breastfeeding ni, obviously la masa kakak lahir kan. Jadi sampai sekarang, kira dah 4 tahun dalam dunia penyusuan ni. Kakak tak wean off, abang pulak sambung. Boleh kata banyak la ups dan down yang mama pernah alami. πŸ™‚

Milkbooster ni, tak payah ambil pun tak pe sebenarnya. Tapi, korang kena la direct feed (DF) tanpa culas, lepas tu pump kena konsisten, ada jadual, buat power pumping some more, makan makanan berkhasiat and lastly, minum air yang cukup. If you do all these, insyaAllah supply susu tu cukup je untuk anak you.

Habis tu, kenapa mama beriya promote milkbooster ni?

Sebab, nak bantu ibu2 yang tiba2 production susu dia kurang lah. πŸ˜‰

Susu ibu ni boleh kurang ada banyak faktor. Tapi yang paling selalu pengaruh, adalah sebab emosi. Kita kalau emosi sedih, syahdu jee, memang ke laut lah production susu ni tau. Nak breastfeed kena happy happy, mood kena positive je selalu. InsyaAllah boleh punya BF sampai dua tahun. πŸ˜‰

Milkbooster ni, ada macam2 jenis. Ada yang kena minum, ada yang kena kemam, ada bentuk pil yang kena telan, ada yang pahit, ada yang manis. Dan mama sendiri pernah try beberapa jenis milkbooster dan milkbooster Twelve Ounces ni so far paling best yang mama pernah try.

Ada milkbooster yang bila kita makan, supply susu kita meningkat, tapi bila kita stop, supply susu kita pun,tak lama drop balik. Tak best la kan macam tu? Sampai bila nak makan milkbooster tu je kan?

Lepas tu, macam yang mama cakap tadi, kemam pil semua tu, bagi mama leceh la nak bancuh, nak kemam telan pil ni. Hahaha. Sebabnya boleh jadi lupa bila penyakit M tu datang πŸ˜›

Kakak BF sampai 2 tahun setengah
masih BF sampai sekarang

Mama nak cerita 4 kelebihan utama milkbooster Twelve Ounces cookies ni. Rata2 pengguna Twelve Ounces ni pun cakap benda yang sama tiap kali minta feedback πŸ˜‰

βœ”οΈΒ  Tak payah bancuh, tak payah kemam. Bila lapar, makan je buat snek. Nak bawak pi mana-mana pun senang.
βœ”οΈΒ  4 bahan utama biskut kami, merupakan bahan “Galactagogues” iaitu bahan yang boleh promote hormon prolaktin dalam badan yang membantu meningkatkan kualiti susu dari segi kepekatan dan rasa.
βœ”οΈ Setiap bahan disukat dengan tepat supaya dengan hanya makan 2 keping biskut sehari, boleh boost supply susu.
βœ”οΈ Ada 3 perisa yang dijamin boleh buat uolss tak boleh berhenti makan punya!

Molasses Oat
Very Berry Blast
Double Choc Chunkie

Terliur tak? Hehehe. Mama kalau bukak ni, susah je rasa nak berhenti makan. Budak2 ni pun sibuk nak join sekali. Memang sekali hadap terus lesap, puffff..

Bangun tido, baju basah dek susu banyak nau
“Tank” cepat penuh siap bengkak lagi
Baby cepat kenyang, tido pun lebih lena

Ini semua antara feedback yang kteorang dapat. So kalau uols nak try, HARI NI (7 OGOS 2017) adalah LAST DAY OFFER RM100 untuk 3 PEK! Boleh la korang rasa semua perisa. Berbaloi-baloi! πŸ˜€

Cepat jangan lambat. WS mama dekat 013 440 2684 ok?

Sincerely, mama Tiqah