Acknowledge

Assalamualaikum ๐Ÿ™‚

Hari ni nak cerita pasal acknowledge. Haaa, apa yang nak di-acknowledge-kan tu?

Acknowledge what the child feels.

I got this lesson from kakak’s teacher.

Hari tu Kakak cakap dia sakit kaki. Sakit sangat dia punya kaki tu sampai kena melunjur je. Berdiri tegak semua pun tak boleh. But, apa yang peliknya, bila dia nak main ke, ok jeee. Ok sangat la, sampai tempat memanjat kat tempat mainan Ikea tu, ok je dia panjat.

This happen for two days. Selama tu, macam boleh tolerate lagi, dia punya main-main tu. At that time, memang tak tau la dia ni betul-betul sakit ke, ke main-main je. Sebab bila dia sakit tu, Ya Allah, macam kesian sangat la. Tapi bila main tu macam, ok je la pulak. Cergas, lincah je haa.

So, pagi tu, kakak nak air. Dia minta Abi ambikkan kat bilik dia. Masa tu dia dekat bilik Mama. Bilik Mama dengan bilik dia, sebelah sebelah je taaauuu. Pastu dia cakap dia sakit kaki, tak boleh ambik, yada yada yada.

Abi dia get mad, and I am too. So, cakap kat dia, dah sakit, rehat la. Tidur situ. Then, abi dia turun bawah, buat kerja dekat ofis. Mama pulak, turun bawah nak sidai kain. Bukhari opkos la ikut sebab dia nak main kat luar.

And then, suddenly kakak muncul kat bawah, kat dapur tu haaa.

Bayangkan rasa marah kteorg time tu. Bilik dekat, tak nak jalan ambik botol sebab sakit kaki, tapi tiba-tiba boleh turun bawah jumpa Mama Abi.

At this moment, Abi dia refused, tak nak hantar dia sekolah that day. I know that he is upset and frustrated coz at this time, duk fikir yang kakak ni tipu. But, I couldnt wrap my mind about this. Takkan la kakak tipu kan?

So, I pujuk hubs, and we sent her off to school. I told her teacher about this and ask for their help regarding this matter.

In the end of the school session, the teacher sent kakak home and we talk about this.

You know, kakak is very observant person. She is not really open kinda person. If she feels that she is okay with that person, only then she will express her feeling. If not, she will just let the emotions that she feels, terpendam je macam tu, and it is not good you know?

And that is what kakak’s been doing that morning. I feel sad you know.

Both me and hubs not really good at expressing our feeling, and this affected kakak too.

Maybe that morning, she really did rasa sakit dekat kaki. But then when us choose to neglect that, she bottles up that sakit and try to walk down to see me and hubs.

Kat kepala otak dia, dia duk fikir, “Mama dengan Abi marah kakak? Tapi kakak sakit ni. Kakak buat salah ke?”

Haaa, macam tu. It is sad kan? I tengah menaip ni pun still rasa sedih and bergenang air mata bila memikirkannyaย ย ๐Ÿ˜ฅ

Macam mana tau dia betul-betul sakit? Sebab dia memang ada mention dekat teacher yang dia sakit kaki lepas main teng teng. Tapi sebab tak de any injury, so ingat dia maybe jatuh sikit ke. I’ve checked the leg, memang xde nampak apa-apa yang suspicious pun. Kalau bawak pi jumpa doktor pun, tak tau nak cakap apa.

Btw, I am so glad that I seek help from the teacher. I want to raise the kids in good environment, and by having heard, is one of them. And to be heard, acknowledge their feeling is the key. So, yeah..

Do take care ya. I am hoping that you get something from this post. ๐Ÿ™‚

 

Sincerely, Mama Tiqah.

5 Tips Supaya Anak Selesa Duduk Di Car Seat

Assalamualaikum mummies and daddies! <3

I am a bit curious to know if there are any daddies that read my blog except my hubby-bae. Hehehehe.

Hari ni, mama nak share tips supaya anak selesa duduk di car seat. It is not easy, but of course worth it. Tak payah nak pangku-pangku, senang! Dan keselamatan tu lebih terjamin, insyaAllah, since dengan pemakaian car seat ni boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan teruk sekiranya kemalangan terjadi.

So, lets get started! ๐Ÿ˜€

#1 – Mulakan seawal yang mungkin

Seawal yang mana? Seawal keluar daripada hospital seeloknya. Ini supaya anak terbiasa dari awal kelahiran yang tempatnya di dalam kereta adalah di car seat.

#2 – Pilih car seat yang sesuai

Pemilihan car seat adalah sangat penting, supaya anak sentiasa berasa selesa ketika berada di dalam car seat. Sekarang ni ada macam-macam pilihan car seat, dari murah ke mahal. Tips dari mama, beli terus car seat yang boleh digunakan dari bayi sehingga umurnya 4 tahun. Jimat banyak, ok? ๐Ÿ˜‰

#3 – Jadikan rutin setiap kali masuk kereta

Setiap kali masuk kereta, terus letak anak dalam car seat. Buat setiap kali masuk kereta walaupun jarak dari rumah dengan destinasi kita tu cuma 5 minit waktu perjalanan.ย Ini untuk beri anak faham, yang tiap kali masuk kereta, anak perlu duduk car seat.

#4 – Pastikan anak selesa

Anak, atau biasanya bayi, akan menangis disebabkan 3 perkara sahaja, iaitu;

  • Lapar
  • Mengantuk
  • Tak selesa / tak sihat

Jadi, sebelum mulakan perjalanan, pastikan anak sudah disusukan atau diberi makan, pampers kering, sihat untuk berjalan. Dodoikan anak yang mengantuk dengan zikir atau lagu yang biasa anak dengar sebelum tidur.

Boleh juga sediakan snek ringan supaya anak boleh makan ketika dalam perjalanan, terutamanya ketika berjalan jauh.

#5 – Beri pesanan pada anak

Setiap kali sebelum keluar, ibu atau bapa boleh beri pesanan pada anak supaya duduk di car seat setelah masuk kereta.ย Sekiranya dipatuhi, dapat berjalan. Kalau tak, balik rumah semula.ย Atau apa-apa hadiah atau denda yang dirasakan bersesuaian.

Budak, sementara nak biasa, memang banyak perangainya. Dah biasa nanti, ok lah tu. Macam kakak Aroush dan Abam Bukhari la, awal2 ja teriak sakan, lama2, dia sendiri suruh pasangkan seat belt dia tu. Yang penting, food are friends. Bagi makan, senyap terus. Hehehehe ๐Ÿ˜‰

All the best, mummies <3

 

Sincerely, Mama Tiqah.

6 Kepentingan Tummy Time

Assalamualaikum mummies <3

Hari ni mama nak cerita pasal kepentingan tummy time. Both of my kids are a fan of tummy time since dalam pantang lagi. Dan biasanya habis je pantang tu, kepala depa ni dah tegak kuat elok dah. So, lets start! ๐Ÿ˜‰

Tummy time adalah satu perbuatan meletakkan bayi pada posisi meniarap (perut di bawah) sewaktu baby dalam keadaan berjaga dan of course diawasi oleh ibu atau bapa.

6 kepentingan tummy time adalah ;

  1. Membantu menguatkan otot kepala, leher dan bahu bayi
  2. Membantu menghalang berlakunya “plagiocephaly” iaitu keadaan belakang kepala baby menjadi leper
  3. Anak dapat melatih matanya untuk fokus penglihatan jarak dekat
  4. Kajian menunjukkan bayi yang didedahkan dengan aktiviti Tummy time lebih awal & kerap akan lebih cepat mencapai perkembangan meniarap, menyusur, berguling, merangkak dan duduk tanpa sokongan
  5. Dari waktu lahir hingga usia 6 tahun, saiz otak anak akan membesar dengan kadar yang amat pesat. Proses pembesaran ini akan menyebabkan otaknya membesar ke belakang. Anak yang terlalu lama tidur atau berjaga dalam keadaan telentang akan menggugat proses ini. Tummy time membantu otak bayi membesar secara optimum
  6. Mengurangkan masalah kembung perut

Berapa kerap nak buat tummy time? Bagi permulaan, boleh cuba buat dua ke tiga sesi sehari, di mana setiap satu sesi selama tiga ke lima minit. Bila baby semakin besar, boleh tambahkan masa setiap sesi ๐Ÿ™‚

Hope this helps, insyaAllah! <3

 

Sincerely, Mama Tiqah