5 Tips Supaya Anak Selesa Duduk Di Car Seat

Assalamualaikum mummies and daddies! <3

I am a bit curious to know if there are any daddies that read my blog except my hubby-bae. Hehehehe.

Hari ni, mama nak share tips supaya anak selesa duduk di car seat. It is not easy, but of course worth it. Tak payah nak pangku-pangku, senang! Dan keselamatan tu lebih terjamin, insyaAllah, since dengan pemakaian car seat ni boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan teruk sekiranya kemalangan terjadi.

So, lets get started! 😀

#1 – Mulakan seawal yang mungkin

Seawal yang mana? Seawal keluar daripada hospital seeloknya. Ini supaya anak terbiasa dari awal kelahiran yang tempatnya di dalam kereta adalah di car seat.

#2 – Pilih car seat yang sesuai

Pemilihan car seat adalah sangat penting, supaya anak sentiasa berasa selesa ketika berada di dalam car seat. Sekarang ni ada macam-macam pilihan car seat, dari murah ke mahal. Tips dari mama, beli terus car seat yang boleh digunakan dari bayi sehingga umurnya 4 tahun. Jimat banyak, ok? 😉

#3 – Jadikan rutin setiap kali masuk kereta

Setiap kali masuk kereta, terus letak anak dalam car seat. Buat setiap kali masuk kereta walaupun jarak dari rumah dengan destinasi kita tu cuma 5 minit waktu perjalanan. Ini untuk beri anak faham, yang tiap kali masuk kereta, anak perlu duduk car seat.

#4 – Pastikan anak selesa

Anak, atau biasanya bayi, akan menangis disebabkan 3 perkara sahaja, iaitu;

  • Lapar
  • Mengantuk
  • Tak selesa / tak sihat

Jadi, sebelum mulakan perjalanan, pastikan anak sudah disusukan atau diberi makan, pampers kering, sihat untuk berjalan. Dodoikan anak yang mengantuk dengan zikir atau lagu yang biasa anak dengar sebelum tidur.

Boleh juga sediakan snek ringan supaya anak boleh makan ketika dalam perjalanan, terutamanya ketika berjalan jauh.

#5 – Beri pesanan pada anak

Setiap kali sebelum keluar, ibu atau bapa boleh beri pesanan pada anak supaya duduk di car seat setelah masuk kereta. Sekiranya dipatuhi, dapat berjalan. Kalau tak, balik rumah semula. Atau apa-apa hadiah atau denda yang dirasakan bersesuaian.

Budak, sementara nak biasa, memang banyak perangainya. Dah biasa nanti, ok lah tu. Macam kakak Aroush dan Abam Bukhari la, awal2 ja teriak sakan, lama2, dia sendiri suruh pasangkan seat belt dia tu. Yang penting, food are friends. Bagi makan, senyap terus. Hehehehe 😉

All the best, mummies <3

 

Sincerely, Mama Tiqah.

6 Kepentingan Tummy Time

Assalamualaikum mummies <3

Hari ni mama nak cerita pasal kepentingan tummy time. Both of my kids are a fan of tummy time since dalam pantang lagi. Dan biasanya habis je pantang tu, kepala depa ni dah tegak kuat elok dah. So, lets start! 😉

Tummy time adalah satu perbuatan meletakkan bayi pada posisi meniarap (perut di bawah) sewaktu baby dalam keadaan berjaga dan of course diawasi oleh ibu atau bapa.

6 kepentingan tummy time adalah ;

  1. Membantu menguatkan otot kepala, leher dan bahu bayi
  2. Membantu menghalang berlakunya “plagiocephaly” iaitu keadaan belakang kepala baby menjadi leper
  3. Anak dapat melatih matanya untuk fokus penglihatan jarak dekat
  4. Kajian menunjukkan bayi yang didedahkan dengan aktiviti Tummy time lebih awal & kerap akan lebih cepat mencapai perkembangan meniarap, menyusur, berguling, merangkak dan duduk tanpa sokongan
  5. Dari waktu lahir hingga usia 6 tahun, saiz otak anak akan membesar dengan kadar yang amat pesat. Proses pembesaran ini akan menyebabkan otaknya membesar ke belakang. Anak yang terlalu lama tidur atau berjaga dalam keadaan telentang akan menggugat proses ini. Tummy time membantu otak bayi membesar secara optimum
  6. Mengurangkan masalah kembung perut

Berapa kerap nak buat tummy time? Bagi permulaan, boleh cuba buat dua ke tiga sesi sehari, di mana setiap satu sesi selama tiga ke lima minit. Bila baby semakin besar, boleh tambahkan masa setiap sesi 🙂

Hope this helps, insyaAllah! <3

 

Sincerely, Mama Tiqah