Acknowledge

Assalamualaikum 🙂

Hari ni nak cerita pasal acknowledge. Haaa, apa yang nak di-acknowledge-kan tu?

Acknowledge what the child feels.

I got this lesson from kakak’s teacher.

Hari tu Kakak cakap dia sakit kaki. Sakit sangat dia punya kaki tu sampai kena melunjur je. Berdiri tegak semua pun tak boleh. But, apa yang peliknya, bila dia nak main ke, ok jeee. Ok sangat la, sampai tempat memanjat kat tempat mainan Ikea tu, ok je dia panjat.

This happen for two days. Selama tu, macam boleh tolerate lagi, dia punya main-main tu. At that time, memang tak tau la dia ni betul-betul sakit ke, ke main-main je. Sebab bila dia sakit tu, Ya Allah, macam kesian sangat la. Tapi bila main tu macam, ok je la pulak. Cergas, lincah je haa.

So, pagi tu, kakak nak air. Dia minta Abi ambikkan kat bilik dia. Masa tu dia dekat bilik Mama. Bilik Mama dengan bilik dia, sebelah sebelah je taaauuu. Pastu dia cakap dia sakit kaki, tak boleh ambik, yada yada yada.

Abi dia get mad, and I am too. So, cakap kat dia, dah sakit, rehat la. Tidur situ. Then, abi dia turun bawah, buat kerja dekat ofis. Mama pulak, turun bawah nak sidai kain. Bukhari opkos la ikut sebab dia nak main kat luar.

And then, suddenly kakak muncul kat bawah, kat dapur tu haaa.

Bayangkan rasa marah kteorg time tu. Bilik dekat, tak nak jalan ambik botol sebab sakit kaki, tapi tiba-tiba boleh turun bawah jumpa Mama Abi.

At this moment, Abi dia refused, tak nak hantar dia sekolah that day. I know that he is upset and frustrated coz at this time, duk fikir yang kakak ni tipu. But, I couldnt wrap my mind about this. Takkan la kakak tipu kan?

So, I pujuk hubs, and we sent her off to school. I told her teacher about this and ask for their help regarding this matter.

In the end of the school session, the teacher sent kakak home and we talk about this.

You know, kakak is very observant person. She is not really open kinda person. If she feels that she is okay with that person, only then she will express her feeling. If not, she will just let the emotions that she feels, terpendam je macam tu, and it is not good you know?

And that is what kakak’s been doing that morning. I feel sad you know.

Both me and hubs not really good at expressing our feeling, and this affected kakak too.

Maybe that morning, she really did rasa sakit dekat kaki. But then when us choose to neglect that, she bottles up that sakit and try to walk down to see me and hubs.

Kat kepala otak dia, dia duk fikir, “Mama dengan Abi marah kakak? Tapi kakak sakit ni. Kakak buat salah ke?”

Haaa, macam tu. It is sad kan? I tengah menaip ni pun still rasa sedih and bergenang air mata bila memikirkannya  😥

Macam mana tau dia betul-betul sakit? Sebab dia memang ada mention dekat teacher yang dia sakit kaki lepas main teng teng. Tapi sebab tak de any injury, so ingat dia maybe jatuh sikit ke. I’ve checked the leg, memang xde nampak apa-apa yang suspicious pun. Kalau bawak pi jumpa doktor pun, tak tau nak cakap apa.

Btw, I am so glad that I seek help from the teacher. I want to raise the kids in good environment, and by having heard, is one of them. And to be heard, acknowledge their feeling is the key. So, yeah..

Do take care ya. I am hoping that you get something from this post. 🙂

 

Sincerely, Mama Tiqah.

Rotan Dengan Bismillah

Assalamualaikum, Selamat Hari Raya!

I am not that late eyh? 😛

Alhamdulillah, mama berpeluang balik ke kampung halaman, sewaktu raya hari tu and its full house, gaisss, Alhamdulillah.

So, macam biasalah, kalau balik kampung, mesti duduk rumah Mak Ngah., and kali ni both anak Mak Ngah, Abang Lan dengan Abang Chok pun ada jugak. Abang Chok mula-mula tak balik, sebab tiket flight dari Sabah nun, last minute kalau beli, RM1000 jugak sorang pergi balik. Depa satu family ja dah 6 orang haaa. Tolak baby sorang, jadi 5 orang, RM5000 jugak weiii  😮

Tapi kalau dah rezeki kan, Alhamdulillah bulan puasa tu musim durian. Since Pak Ngah pun memang duk pajak kebun durian, jaga kebun durian dia, kebun durian mak, adalah rezeki sikit nak belanja depa balik sini. Berkumpul la kami semua sekali kat rumah Mak Ngah Pak Ngah. InsyaAllah, tahun depan boleh beraya kat rumah sendiri pulak kat kampung tu nanti.

Jadi bila dah berkumpul ramai-ramai tu, biasanya memang akan tazkirah sharing dan biasanya memang akan dimulakan oleh Abang Chok. Dalam banyak-banyak topik yang di share tu, I am interested dengan statement dia, which is, “Nak rotan anak pun kena baca Bismillah. Supaya bila kita rotan anak tu, dengan niat mendidik, bukan sebab nafsu marah kita”

Lately, kakak abam kalau bergaduh, memang sampai tahap memukul. Ganas sangat depa tu, tak tau la nak kata. Dan biasanya bila keadaan tu dah lerai, dah bertenang masing-masing, I would explain that, fighting and beat each other is not good. You guys should not do that.

But then, I did realised that sometime when I get mad at them, I would rotan depa. And obviously without the Bismillah la kan, sebab I tengah marah. And it makes me wonder that, did they fight and beat each other because I did that to them? Am I not giving good example to them that they choose to react that way?

So, yeah. That statement really really stuck in my mind, that every time that I became mad at them, I would take a deep breath before I react. Because being mad and punish them isn’t going to solve anything, don’t you think so?

I hope, you get something from this post. Do take care, ya?

Sincerely, Mama Tiqah.

5 Tips Supaya Anak Selesa Duduk Di Car Seat

Assalamualaikum mummies and daddies! <3

I am a bit curious to know if there are any daddies that read my blog except my hubby-bae. Hehehehe.

Hari ni, mama nak share tips supaya anak selesa duduk di car seat. It is not easy, but of course worth it. Tak payah nak pangku-pangku, senang! Dan keselamatan tu lebih terjamin, insyaAllah, since dengan pemakaian car seat ni boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan teruk sekiranya kemalangan terjadi.

So, lets get started! 😀

#1 – Mulakan seawal yang mungkin

Seawal yang mana? Seawal keluar daripada hospital seeloknya. Ini supaya anak terbiasa dari awal kelahiran yang tempatnya di dalam kereta adalah di car seat.

#2 – Pilih car seat yang sesuai

Pemilihan car seat adalah sangat penting, supaya anak sentiasa berasa selesa ketika berada di dalam car seat. Sekarang ni ada macam-macam pilihan car seat, dari murah ke mahal. Tips dari mama, beli terus car seat yang boleh digunakan dari bayi sehingga umurnya 4 tahun. Jimat banyak, ok? 😉

#3 – Jadikan rutin setiap kali masuk kereta

Setiap kali masuk kereta, terus letak anak dalam car seat. Buat setiap kali masuk kereta walaupun jarak dari rumah dengan destinasi kita tu cuma 5 minit waktu perjalanan. Ini untuk beri anak faham, yang tiap kali masuk kereta, anak perlu duduk car seat.

#4 – Pastikan anak selesa

Anak, atau biasanya bayi, akan menangis disebabkan 3 perkara sahaja, iaitu;

  • Lapar
  • Mengantuk
  • Tak selesa / tak sihat

Jadi, sebelum mulakan perjalanan, pastikan anak sudah disusukan atau diberi makan, pampers kering, sihat untuk berjalan. Dodoikan anak yang mengantuk dengan zikir atau lagu yang biasa anak dengar sebelum tidur.

Boleh juga sediakan snek ringan supaya anak boleh makan ketika dalam perjalanan, terutamanya ketika berjalan jauh.

#5 – Beri pesanan pada anak

Setiap kali sebelum keluar, ibu atau bapa boleh beri pesanan pada anak supaya duduk di car seat setelah masuk kereta. Sekiranya dipatuhi, dapat berjalan. Kalau tak, balik rumah semula. Atau apa-apa hadiah atau denda yang dirasakan bersesuaian.

Budak, sementara nak biasa, memang banyak perangainya. Dah biasa nanti, ok lah tu. Macam kakak Aroush dan Abam Bukhari la, awal2 ja teriak sakan, lama2, dia sendiri suruh pasangkan seat belt dia tu. Yang penting, food are friends. Bagi makan, senyap terus. Hehehehe 😉

All the best, mummies <3

 

Sincerely, Mama Tiqah.

6 Kepentingan Tummy Time

Assalamualaikum mummies <3

Hari ni mama nak cerita pasal kepentingan tummy time. Both of my kids are a fan of tummy time since dalam pantang lagi. Dan biasanya habis je pantang tu, kepala depa ni dah tegak kuat elok dah. So, lets start! 😉

Tummy time adalah satu perbuatan meletakkan bayi pada posisi meniarap (perut di bawah) sewaktu baby dalam keadaan berjaga dan of course diawasi oleh ibu atau bapa.

6 kepentingan tummy time adalah ;

  1. Membantu menguatkan otot kepala, leher dan bahu bayi
  2. Membantu menghalang berlakunya “plagiocephaly” iaitu keadaan belakang kepala baby menjadi leper
  3. Anak dapat melatih matanya untuk fokus penglihatan jarak dekat
  4. Kajian menunjukkan bayi yang didedahkan dengan aktiviti Tummy time lebih awal & kerap akan lebih cepat mencapai perkembangan meniarap, menyusur, berguling, merangkak dan duduk tanpa sokongan
  5. Dari waktu lahir hingga usia 6 tahun, saiz otak anak akan membesar dengan kadar yang amat pesat. Proses pembesaran ini akan menyebabkan otaknya membesar ke belakang. Anak yang terlalu lama tidur atau berjaga dalam keadaan telentang akan menggugat proses ini. Tummy time membantu otak bayi membesar secara optimum
  6. Mengurangkan masalah kembung perut

Berapa kerap nak buat tummy time? Bagi permulaan, boleh cuba buat dua ke tiga sesi sehari, di mana setiap satu sesi selama tiga ke lima minit. Bila baby semakin besar, boleh tambahkan masa setiap sesi 🙂

Hope this helps, insyaAllah! <3

 

Sincerely, Mama Tiqah

“Tak Jauh, Dekat Jeeee”

Assalamualaikum 😀

Hari ni (11/09/2017), mama hantar adik mama pi mendaftar kat UiTM Shah Alam.

Macam biasalah, pergi Bahagian Pengambilan Pelajar, daftar kolej dan fakulti. Turun naik tangga angkut barang pun biasa. Yang luar biasa, adik mama ni boleh plak tersilap tengok kolej.

Puas pusing dalam kampus tu cari Kolej Meranti. Rupanya Kolej Meranti tu kat luar dan kolej tu untuk lelaki! Sabaq ja lah. So, mendaftarlah dia kat Kolej Seroja.

Check in bilik 😀

Dah settle semua sekali, perut pun dah bagi isi. Kami pun berangkatlah pulang. Bila dah balik tu, kakak mandi. Mama pun pesan, suruh dia pakai lotion. Dan dia pun berkata;

Kakak : Nak suruh siapa pakaikan lotion, mama? Makngah?

Mama : Kakak la pakai sendiri. Makngah kan dah jauh

Kakak : Mana ada jauh sekolah makngah tu. Dekat jeeee

Memang Bangi – Shah Alam tu dekat pun kakak. 55 minit jeeeee..

 

Sincerely, mamaTiqa

Impetigo

Assalamualaikum.

So, today mama nak share pasal Impetigo. Impetigo ni, kalau orang kampung, depa panggil kudis api. Kakak abang baru ja kena baru ni.  😕

Impetigo merupakan jangkitan bakteria Staphylococcus Aureus pada kulit. Bakteria ni akan menghasilkan toksin, dan membuatkan kulit jadi gelembung kemerahan dan mempunyai cecair kuning. Bila kering, dia akan jadi hitam keruping. Yang paling tak best, bila gelembung tu pecah, kat mana kena air bisa tu, situ boleh jadi jangkitan juga. Jadi, jangkitan ni boleh kena kat mana-mana ja.  😮

ni masa awal2 jadi

 

ni bila dah start kering

Waktu mula-mula kakak kena dekat lutut su, saiz dia kecik je wei. Kecik sangat. Macam satu button dekat remote tv korang. Kecik kan? Petang tu bila mandi, gedabok besar macam gambar first tu. Geram mama abi tengok tau.

Supposedly, bila dah jadi gelembung tu, pecahkan, cuci dan terus letak krim yang ada antibiotik ok. Antibiotik dan bukan antifungal. Berbeza tu. Kakak hari tu pakai krim Fobancort ni. Alhamdulillah, cepat je eloknya.  😀

Kalau merebak teruk, kena pergi hospital tau, untuk dapatkan antibiotik. Bahaya kalau biar, sebab boleh merebak sampai ke saluran darah, then boleh demam sebab SEPTICEMIA. Kalau pergi ke otak, boleh kena ENCEPHALITIS dan kalau merebak ke buah pinggang, rosak lah buah pinggangnya. Jadi, cepat-cepat berubat okay?  😉

dah sihat, boleh la bergomoi dan berkasih sayang seperti biasa, ye dak? hehehe

Sekian dari mama, take care!  😎

Sincerely, mama Tiqah

Potty Train

Dah dua kali cuba untuk potty train kakak.

GAGAL.

Salah satu sebabnya, kakak malas nak ke toilet. Bila ajak dia pergi toilet, dia akan cakap, “Sabaaar”.

Masalahnya, bila dia tiba-tiba bersuara, “ekh, basah dah la mama”, mama pulak yang rasa kurang sabar. -_-”

Dan hari tu ada check up kakak abang kat klinik. Dan masa check up kakak, nurse tu ada cakap kat dia, “kakak dah besar dah ni, boleh pergi toilet sendiri dah, tak payah pakai pampers”

Esoknya, wish is my birthday, dia dengan sendirinya tak nak pakai pampers okay!  😀

Accident happens, here and there, but not so much damage as we’ve been potty training at her opah’s house. Opah ni, bebel kuat sikit. Dan garang. Hahaha. So, kakak ni bila opah suruh pi toilet, dia mesti pi toilet. No excuses!  😛

So, kali ketiga pottyy train, berjaya! Hehehe. Yang paling best, cukup seminggu potty train, mama bawak kakak pi event doodle Lookisslah. Hahaha. Seronok dia 😀

Ada yang nak mama share ke, macam mana mama boleh train dia potty train? 😉

 

truly, mama Tiqah

“tapi kakak lapar..”

Musim-musim hujan, mama mesti ngelat nak tidur lepas subuh. Yelah, sejuk! Hahaha.

Jadi, pagi tu hujan. Mama pun tarik selimut, nak lelapkan mata. Tiba-tiba dengar suara, “tapi kakak lapar..”.

Mama tengok, kakak tengah tidur. Tengah tidur pun boleh mengigau lapar. Suara sayu shahdu pulak tu.

Terus mata mama segar. Masuk dapur, masak cucur. Hahaha.

Kakak bangun, “ekh, mama dah masak? sedapnyaaa”

Yelah kakak, yelah. Hahahaha

penat sepahkan rumah,kita makan la pulak kan?

Sincerely, mama Tiqah