Impetigo

Assalamualaikum.

So, today mama nak share pasal Impetigo. Impetigo ni, kalau orang kampung, depa panggil kudis api. Kakak abang baru ja kena baru ni.  😕

Impetigo merupakan jangkitan bakteria Staphylococcus Aureus pada kulit. Bakteria ni akan menghasilkan toksin, dan membuatkan kulit jadi gelembung kemerahan dan mempunyai cecair kuning. Bila kering, dia akan jadi hitam keruping. Yang paling tak best, bila gelembung tu pecah, kat mana kena air bisa tu, situ boleh jadi jangkitan juga. Jadi, jangkitan ni boleh kena kat mana-mana ja.  😮

ni masa awal2 jadi

 

ni bila dah start kering

Waktu mula-mula kakak kena dekat lutut su, saiz dia kecik je wei. Kecik sangat. Macam satu button dekat remote tv korang. Kecik kan? Petang tu bila mandi, gedabok besar macam gambar first tu. Geram mama abi tengok tau.

Supposedly, bila dah jadi gelembung tu, pecahkan, cuci dan terus letak krim yang ada antibiotik ok. Antibiotik dan bukan antifungal. Berbeza tu. Kakak hari tu pakai krim Fobancort ni. Alhamdulillah, cepat je eloknya.  😀

Kalau merebak teruk, kena pergi hospital tau, untuk dapatkan antibiotik. Bahaya kalau biar, sebab boleh merebak sampai ke saluran darah, then boleh demam sebab SEPTICEMIA. Kalau pergi ke otak, boleh kena ENCEPHALITIS dan kalau merebak ke buah pinggang, rosak lah buah pinggangnya. Jadi, cepat-cepat berubat okay?  😉

dah sihat, boleh la bergomoi dan berkasih sayang seperti biasa, ye dak? hehehe

Sekian dari mama, take care!  😎

Potty Train

Dah dua kali cuba untuk potty train kakak.

GAGAL.

Salah satu sebabnya, kakak malas nak ke toilet. Bila ajak dia pergi toilet, dia akan cakap, “Sabaaar”.

Masalahnya, bila dia tiba-tiba bersuara, “ekh, basah dah la mama”, mama pulak yang rasa kurang sabar. -_-”

Dan hari tu ada check up kakak abang kat klinik. Dan masa check up kakak, nurse tu ada cakap kat dia, “kakak dah besar dah ni, boleh pergi toilet sendiri dah, tak payah pakai pampers”

Esoknya, wish is my birthday, dia dengan sendirinya tak nak pakai pampers okay!  😀

Accident happens, here and there, but not so much damage as we’ve been potty training at her opah’s house. Opah ni, bebel kuat sikit. Dan garang. Hahaha. So, kakak ni bila opah suruh pi toilet, dia mesti pi toilet. No excuses!  😛

So, kali ketiga pottyy train, berjaya! Hehehe. Yang paling best, cukup seminggu potty train, mama bawak kakak pi event doodle Lookisslah. Hahaha. Seronok dia 😀

Ada yang nak mama share ke, macam mana mama boleh train dia potty train? 😉

 

truly, mama Darwisy

“tapi kakak lapar..”

Musim-musim hujan, mama mesti ngelat nak tidur lepas subuh. Yelah, sejuk! Hahaha.

Jadi, pagi tu hujan. Mama pun tarik selimut, nak lelapkan mata. Tiba-tiba dengar suara, “tapi kakak lapar..”.

Mama tengok, kakak tengah tidur. Tengah tidur pun boleh mengigau lapar. Suara sayu shahdu pulak tu.

Terus mata mama segar. Masuk dapur, masak cucur. Hahaha.

Kakak bangun, “ekh, mama dah masak? sedapnyaaa”

Yelah kakak, yelah. Hahahaha

penat sepahkan rumah,kita makan la pulak kan?

Sincerely, mama Darwisy

ScentSync Balm!

Assalamualaikum..

I am a very proud user of ScentSync Balm. This balm really helps me a lot, so now I wanna to introduce this balm, to chuols. Barang baik, kena dikongsi. Kecuali suami iols lah kan. Hahahaha. 😛

 

 

Balm keluaran ScentSync ni, menggunakan essential oil dari Young Living Essential Oil (Theraupetic Grade Essential Oil) dan terdiri daripada dua set, iaitu Basic ScentSync Kit dan Premium ScentSync Kit.

Basic ScentSync Kit terdiri daripada;

Basic#1 CCC – Cough & Cold Care

balm CCC

Sesuai untuk demam, batuk, Selsema & kahak, resdung, asthma
Kegunaan : sapu di hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki dan dada
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

Basic#2 TT – Tummy Tame*

balm TT
Sesuai untuk ketidakselesaan perut menggantikan minyak telon di pasaran, sembelit, cirit-birit.
Kegunaan : Sapu di perut bayi selepas mandi (arahan istimewa untuk bayi cirit & sembelit akan diberikan jika anda beli produk ini)
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

.
Basic#3 SS – Skin Soothe

balm SS
Sesuai untuk yang mempunyai masalah eczema, melecet, gatal-gatal kulit seperti ruam lampin dan kesan gigitan nyamuk
Kegunaan : sapu di tempat bermasalah secara konsisten
(Jika anda biasa menggunakan krim yang mempunyai steroid mungkin akan ada kesan ketara, sapu secara konsisten untuk kesan yang lebih baik)
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

.

Basic#4 CB – Calm Balm

balm CB
Memberikan keselesaan, mengurangkan tekanan, mengurangkan keletihan, memberi tidur yang lena dan mengurangkan demam
Kegunaan : sapu di tulang belakang, tapak kaki, di nadi belakang telinga serta pergelangan tapak tangan
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

Basic#5 PA – Pain Away

balm PA
Sesuai untuk sakit otot, mengurangkan sakit kepala , migrain, lenguh-lenguh urat dan sakit2 lain seperti bengkak dan luka
Kegunaan : sapu di tempat bermasalah secara kerap
*Nota: sesuai untuk kanak-kanak hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

Premium ScentSync Produk terdiri daripada;

Premium#1 BB – Body Booster

balm BB
Sesuai untuk mengelak dan mencegah penyakit berjangkit. Ia adalah merupakan wellness blend untuk kegunaan harian.
Kegunaan: sapu pada bahagian tapak kaki setiap malam sebelum tidur
*Nota: sesuai untuk newborn hingga anak2 sekolah rendah*
Harga Pasaran: RM35

Premium#2 WK – Wellness Keeper
Sesuai untuk mengelak dan mencegah penyakit berjangkit. Ia adalah merupakan wellness blend untuk kegunaan harian.
Kegunaan: sapu pada bahagian tapak kaki setiap pagi
*Nota: sesuai untuk remaja (anak2 sekolah menengah) hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM50

Premium#3 FC – Focus

balm Focus
Sesuai untuk membantu mengekalkan fokus dan ketajaman minda. Terutama untuk masalah pembelajaran anak2. termasuklah anak2 istimewa.
Kegunaan: sapu pada bahagian belakang telinga (earlobe) , belakang tengkuk .
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM50

Premium#4 SM – Anti Strecthmark

balm AS
Sesuai untuk membantu mengurangkan selulit, kesan parut
Kegunaan : sapu di tempat bermasalah secara kerap
*Nota: sesuai untuk kanak-kanak hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM35

Harganya sangat berbaloi dengan effect dia. Satisfaction guaranteed. Berapa lama boleh tahan tu, bergantung pada penggunaanlah. Macam Skin Soothe tu, memang pakaikan untuk kakak kerap. Lepas mandi pakaikan, bila dia gatal, pakaikan lagi So dalam sehari tu, dalam 5 kali la pakai lebih kurang, but still tahan dalam sebulan lebih jugak. Oh, kakak ada eczema. Skin soothe sangat best okay. Kesan dia lambat sikit, tapi worth it sangat. Ada setengah krim tu, pakai kat kakak, kejap je ok, pastu naik balik flare n selalunya makin teruk. But not with this ScentSync. Thats why I’ve made the decision to sell it cuz I am a very proud user of this product. 😉

Later, I’ll update the testimonials from me, myself as a user. So, ori punya kayh. Sebab yang basic tu, semua I pernah pakai. In the meantime kalau korang berminat nak try, boleh mesej atau whatsapp 0134402684. Nak mesej kat facebook pun boleh kayh. 😉

Toodles!

MamaDarwisy