Kedai Eco

Bismillah..

You guys mesti familiar with Kedai Eco, or also known as Kedai 2 Ringgit kan?

Elok lepas raya hari tu, Kedai Eco ni baru buka satu cawangan baru dekat Bangi. Besar kedainya. Antara yang terbesar pernah pergi.

I don’t know about you guys, but for me, masuk je Eco ni, takde maknanya just nak window shopping. Mesti akan ada jugak yang masuk bakul. Yelah, 2 ringgit je kan?

Tapi, tulah. 2 ringgit je pun, kalau dah 10 barang masuk bakul, RM20 jgak melayang. Lama-lama, dari kena bayar RM2, time dekat cashier, total RM50 jgak weeiii.

But there is this one time. Biasalah, masa nak ambik tu, memang tak sedar diri wei. Duk buat timbang tara, nak ambik ke, tak nak? Nak ambik ke, tak nak? Lepas tu masuk bakul jugak la kan, just simply because, RM2.

So, masa nak bayar tu, there is this one man, a father perhaps, because he bought pampers that day, only pampers. Pampers kat kedai RM2 ni, dia repacked. Ada dalam 5 keping kot dalam tu.

Dia ambik banyak la jugak tau. Lepas tu, time cashier tu scan one by one. bila dah cukup RM20, dia suruh cashier tu stop. No more dia cakap. Dalam bakul tu ada lagi 1 pek pampers tau.

Wallahi, waktu tu rasa macam, Ya Allah, tak bersyukur betul aku ni. Tamak! Orang nak bayaq pampers pun, satu benda hat perlu tu, perlu catu. Yang hang ni, segala benda hat tak dak faedah pun, semua pakat duk taram ambik jaaa.

And that man, masa tu I sempat intai dia punya wallet, ada duit RM50 sekeping dgn RM20 sekeping, duit RM5 sekeping. Macam tu la tak silap. Tapi memang x berkeping la, lepas tu muka dia pun macam susah hati sikit. Huhuhu.

Bukan tak boleh bayaqkan tau,tapi a good father that want to provide, biasanya, depa jenis tak mau orang tolong. Takpa, depa boleh buat, depa okay, kalau kena bersengkang mata buat kerja, as long as depa boleh provide.

At least that is what I see in any man that actually cared for his own family. Selagi boleh usaha, depa tak nak dan takkan minta tolong, atau kebuloq nak duit orang, macam tu.

You girls, are so lucky tau kalau dapat this type of guy as your husband.

I can just simply pray that, Allah will ease the burden of that man, give him a lot of rizqi, and Allah shower his family with lots of love and baraqah.

 

Sincerely, Mama Tiqah.

Acknowledge

Assalamualaikum 🙂

Hari ni nak cerita pasal acknowledge. Haaa, apa yang nak di-acknowledge-kan tu?

Acknowledge what the child feels.

I got this lesson from kakak’s teacher.

Hari tu Kakak cakap dia sakit kaki. Sakit sangat dia punya kaki tu sampai kena melunjur je. Berdiri tegak semua pun tak boleh. But, apa yang peliknya, bila dia nak main ke, ok jeee. Ok sangat la, sampai tempat memanjat kat tempat mainan Ikea tu, ok je dia panjat.

This happen for two days. Selama tu, macam boleh tolerate lagi, dia punya main-main tu. At that time, memang tak tau la dia ni betul-betul sakit ke, ke main-main je. Sebab bila dia sakit tu, Ya Allah, macam kesian sangat la. Tapi bila main tu macam, ok je la pulak. Cergas, lincah je haa.

So, pagi tu, kakak nak air. Dia minta Abi ambikkan kat bilik dia. Masa tu dia dekat bilik Mama. Bilik Mama dengan bilik dia, sebelah sebelah je taaauuu. Pastu dia cakap dia sakit kaki, tak boleh ambik, yada yada yada.

Abi dia get mad, and I am too. So, cakap kat dia, dah sakit, rehat la. Tidur situ. Then, abi dia turun bawah, buat kerja dekat ofis. Mama pulak, turun bawah nak sidai kain. Bukhari opkos la ikut sebab dia nak main kat luar.

And then, suddenly kakak muncul kat bawah, kat dapur tu haaa.

Bayangkan rasa marah kteorg time tu. Bilik dekat, tak nak jalan ambik botol sebab sakit kaki, tapi tiba-tiba boleh turun bawah jumpa Mama Abi.

At this moment, Abi dia refused, tak nak hantar dia sekolah that day. I know that he is upset and frustrated coz at this time, duk fikir yang kakak ni tipu. But, I couldnt wrap my mind about this. Takkan la kakak tipu kan?

So, I pujuk hubs, and we sent her off to school. I told her teacher about this and ask for their help regarding this matter.

In the end of the school session, the teacher sent kakak home and we talk about this.

You know, kakak is very observant person. She is not really open kinda person. If she feels that she is okay with that person, only then she will express her feeling. If not, she will just let the emotions that she feels, terpendam je macam tu, and it is not good you know?

And that is what kakak’s been doing that morning. I feel sad you know.

Both me and hubs not really good at expressing our feeling, and this affected kakak too.

Maybe that morning, she really did rasa sakit dekat kaki. But then when us choose to neglect that, she bottles up that sakit and try to walk down to see me and hubs.

Kat kepala otak dia, dia duk fikir, “Mama dengan Abi marah kakak? Tapi kakak sakit ni. Kakak buat salah ke?”

Haaa, macam tu. It is sad kan? I tengah menaip ni pun still rasa sedih and bergenang air mata bila memikirkannya  😥

Macam mana tau dia betul-betul sakit? Sebab dia memang ada mention dekat teacher yang dia sakit kaki lepas main teng teng. Tapi sebab tak de any injury, so ingat dia maybe jatuh sikit ke. I’ve checked the leg, memang xde nampak apa-apa yang suspicious pun. Kalau bawak pi jumpa doktor pun, tak tau nak cakap apa.

Btw, I am so glad that I seek help from the teacher. I want to raise the kids in good environment, and by having heard, is one of them. And to be heard, acknowledge their feeling is the key. So, yeah..

Do take care ya. I am hoping that you get something from this post. 🙂

 

Sincerely, Mama Tiqah.

Rotan Dengan Bismillah

Assalamualaikum, Selamat Hari Raya!

I am not that late eyh? 😛

Alhamdulillah, mama berpeluang balik ke kampung halaman, sewaktu raya hari tu and its full house, gaisss, Alhamdulillah.

So, macam biasalah, kalau balik kampung, mesti duduk rumah Mak Ngah., and kali ni both anak Mak Ngah, Abang Lan dengan Abang Chok pun ada jugak. Abang Chok mula-mula tak balik, sebab tiket flight dari Sabah nun, last minute kalau beli, RM1000 jugak sorang pergi balik. Depa satu family ja dah 6 orang haaa. Tolak baby sorang, jadi 5 orang, RM5000 jugak weiii  😮

Tapi kalau dah rezeki kan, Alhamdulillah bulan puasa tu musim durian. Since Pak Ngah pun memang duk pajak kebun durian, jaga kebun durian dia, kebun durian mak, adalah rezeki sikit nak belanja depa balik sini. Berkumpul la kami semua sekali kat rumah Mak Ngah Pak Ngah. InsyaAllah, tahun depan boleh beraya kat rumah sendiri pulak kat kampung tu nanti.

Jadi bila dah berkumpul ramai-ramai tu, biasanya memang akan tazkirah sharing dan biasanya memang akan dimulakan oleh Abang Chok. Dalam banyak-banyak topik yang di share tu, I am interested dengan statement dia, which is, “Nak rotan anak pun kena baca Bismillah. Supaya bila kita rotan anak tu, dengan niat mendidik, bukan sebab nafsu marah kita”

Lately, kakak abam kalau bergaduh, memang sampai tahap memukul. Ganas sangat depa tu, tak tau la nak kata. Dan biasanya bila keadaan tu dah lerai, dah bertenang masing-masing, I would explain that, fighting and beat each other is not good. You guys should not do that.

But then, I did realised that sometime when I get mad at them, I would rotan depa. And obviously without the Bismillah la kan, sebab I tengah marah. And it makes me wonder that, did they fight and beat each other because I did that to them? Am I not giving good example to them that they choose to react that way?

So, yeah. That statement really really stuck in my mind, that every time that I became mad at them, I would take a deep breath before I react. Because being mad and punish them isn’t going to solve anything, don’t you think so?

I hope, you get something from this post. Do take care, ya?

Sincerely, Mama Tiqah.

Grimm & Dajal

Assalamualaikum.

How are you guys? Doing great I supposed? 😉

Lama dah nak taip post ni, tapi nauzubillah malas dia. Adoilah.

So, hari tu ada tengok satu tv series ni, tajuknya Grimm.

Grimm ni cerita pasal Nick yang merupakan seorang Grimm yang boleh tengok Wesen. Wesen ni satu makhluk mitos di mana bila dia sedang mengalami emotional feeling, dia akan berubah ke rupa dia yg asal, which is some sort of animal la. Tapi manusia biasa tak boleh nampak Wesen ni, unless Wesen ni sendiri nak tunjukkan muka diaorang.

Wesen ni kalau orang tengok, memang nampak macam orang biasa la. Kerja macam orang biasa, makan macam orang biasa. Tapi ada jugak la yang jahat. Contoh macam Blutbad. Bludbad ni dipanggil juga Serigala. And like typical Wolf stories, dyorg suka dengan girls yang pakai baju warna merah.

So, adalah Bludbad Wesen ni pi culik budak perempuan pakai baju merah tu, pastu nak makan budak tu. Owh, Nick ni pulak polis. Dia la pi tangkap orang tu. And since Nick ni Grimm, bila dia tu yang orang tu Wesen, memang dia akan face to face n biasanya Wesen ni memang akan takut gila la dengan Grimm sebab tok nenek depa dulu asal Grimm jumpa Wesen je, Wesen konfem kena bunuh punya.

Tapi since Nick ni dia tau pasal dia ni Grimm, last minute. Pastu makcik dia yang jaga dia, yang jugak Grimm mati x sempat nak cerita banyak, so things happen for him in a different way.

Ok, cut story short. In the end, dia akan berlawan satu orang jahat ni. Orang jahat ni nak dapatkan stick yg ada kat tangan Nick tu la. Stick ni ada 100 pieces. Bila lengkap semua 100 ni, jadi la satu tongkat. Katanya tongkat sakti macam tongkat Nabi Musa tu haa.

Stick tu sebatang pun dah power dah. Ampa bayang la orang jahat tu ada 99 batang dah, tinggal nak dapat hat Nick punya ja lagi nak bagi lagi power kebabom gitu.

Nak dapat stick ni, dia tak boleh rampas tau. Kena pemilik tu bagi sendiri. So, apa yang orang jahat ni boleh buat adalah, dengan ugut dia, bunuh family dia semua. And that is exactly what he did.

Dia bunuh semua orang yang ada kaitan dengan Nick. Dia siap cakap lagi, Aku boleh hidupkan semua orang yang hang sayang ni kalau hang bagi aku batang tu. Nick memang desperate gila wei, tengok semua orang yang dia sayang mati. Pastu boleh pulak mamat tu demo macam mana dia boleh hidupkan family member dia. And of course la wei, dia give up and nak bagi batang kayu tu dekat mamat jahat tu.

And damn. That is when I realised that what if, tetiba Dajal mai dekat aku, dan offer benda yang sama dekat aku. Mampu dak aku resist? Siapa tak suka wei, orang nak hidupkan orang yang hang sayang? Mesti la suka, mesti la mau. Tapi ni Dajal kot. Fitnah semata. But then, mampu dak aku resist?

Ampa macam mana? Mampu?

 

Mama Tqah…

Choose Your Friend Wisely

Assalamualaikum.

Salah satu azam tahun ni, adalah untuk membaca lebih banyak buku berilmiah, at least 1 book per month.

So, I choose to re-read Biografi Muhammad Bin Abdullah, keluaran PTS for January reading material. Kali ni, membaca dengan lebih tekun, alhamdulillah.

There is one story that touched and make me sad.

Waktu Rasulullah nak menyebarkan agama Islam di Mekah, ramai orang besar Quraisy yang tak suka kan. Diaorang habis-habisan nak perangi Rasulullah S.A.W.

Jadi ada seorang pembesar orang bukan Islam Quraisy ni, namanya Uqbah bin Abi Mu’ayyit jemput Rasulullah S.A.W datang makan ke rumah dia. Dia puas pujuk Rasulullah makan, tapi Rasulullah tak nak makan, selagi Uqbah ni tak mengucap dua kalimah syahadah.

Ampa kena faham, bagi depa, tetamu ni sesuatu yang besaq tau. Depa rasa malu kalau tak dapat tunaikan hajat tetamu. Jadi, Uqbah pun mengucap dua kalimah syahadah, supaya Rasulullah S.A.W mau makan apa yang dia hidang.

Jadi, bila pembesar orang bukan Islam Quraisy ni dah mengucap dua kalimah syahadah, orang bukan Islam Quraisy yang lain mengamuk marah la. Termasuklah Ubay bin Khalaf, sebab Ubay ni BFF si Uqbah tadi.

Ubay tu punya marah, dia pi jumpa si Uqbah dan cakap, “Uqbah, aku tak nak tengok dah wei, muka hang lepas ni. Hang bukan kawan aku sampailah hang pi ludah muka Muhammad tu. Macam mana hang boleh mengucap depan dia, macam tu lah hang pi ludah kat muka Muhammad”.

Tera tu sekali depa benci dengan Rasulullah. Sedih kan? 🙁

Pastu Uqbah tu pening la. Nak pilih Muhammad, Rasul Allah ka, nak pilih kawan-kawan dia yang jugak pembesar Quraisy?

Puas fikir, dia pun akhirnya pilih kawan-kawannya Quraisy tadi. Dia pun pi la ludah kat muka Muhammad S.A.W  tapi subhanallah Muhammad tetap sabar.

Oleh dengan ini, Allah pun turunkan ayat dalam surah Al-Furqan ayat 28-29 yang bermaksud;

Wahai celakanya aku, alangkah baiknya kalau aku tidak mengambil si dia itu menjadi sahabat karib! Sesungguhnya dia menyesatkan daku dari jalan peringatan Al-Quran selepas ia disampaikan kepadaku. Dan adalah syaitan itu sentiasa mengecewakan manusia yang menjadikan dia sahabat karibnya.

Yalah, si Uqbah ni tadi dah hampir-hampir Islam wei. Tapi sebab kawan baik dia Ubay tu, dah tak Islam dah dia. Kat akhirat nanti, dia akan rasa menyesal sangat-sangat sebab Islam dah ada kat tangan dia, tapi dia pi tolak sebab duk pikir apa yang kawan dia cakap.

Cerita ni buat mama tertanya-tanya la, am I a good friend? For my spouse? For my kids? For my family? For my friends?

Well, I dont know. But I do hope that I can change to be better person, to be a better friend, to be a person that can help others do good for the sake of Allah. Tak banyak pun, sikit lah.

Hmm, tell me what you think in the comment section below ya?

Till then, take care.

 

Sincerely, Mama Tiqah.

New Obsession

Assalamualaikum <3

Well, I got a new obsession and it is still in love-hate relationship. Hahahaha.

Kalau yang kenal mama, skincare mama selama ni, hanyalah pencuci muka Safi timun tu, pastu bila time bulan mengambang, pakai bedak sejuk ke kalau jerawat keluar. Itupun bukan selalu la jerawat keluar. Seriously. Kulit muka mama senang jaga macam tu.

Dan selalunya kalau beli apa2 skincare punya product, mesti last sekali almari yang pakai. Sebabnya, mama kurang rajin nak apply, atau, sebab bila pakai skincare tu, kulit jadi break out.

Sampailah usia mama berganjak ke 25 tahun, muka bersih, tapi kusam. I dont like it. Huhuhu. So, last year, join Me Time Event, organised by kak Sara from MJSS and Sutrina punya team. They introduced me to Mary Jadin and Sutrina punya products. And I loveee them so much!

Since kenal hubs, dia jenis buat betul2 atau tak yah buat langsung. Mama pun dah terbabit sama la dengan perangai hubs ni haa. So hari tu beli Essential Set dari Mary Jardin, and Starter Kit from Sutrina.

Mary Jardin ni more to skincare punya products dan Sutrina ni pulak make up punya products. And know what? Make up tu bukan hat tebal2 macam makeup pengantin tu, tapi ada je yg basic makeup for daily use, for you to look sweet in front of your darling hubby. But still, sebab kepala otak mama ni belum lagi rasa mampu nak ngadap cermin untuk put all the foundation, so I just used Mary Jardin punya skincare tiap2 hari dan pakai Sutrina cuma bila nak keluar. Still got improvement, right? 🙂

Jadi setakat ini, tiada lagi almari pakai mama punya skincare and makeup since I’ve been using it, teheee 😛

Owh, since they are organic and using mineral punya ingredient, they dont have any negative effect for my face. So, yeah to Mary Jardin and Sutrina! <3

And here comes the story of my obsession.

I’ve become obsessed with beauty product. I just scrolling Hermo website, Body Shop, Hada Labo, even Christy Ng punya website. I dont know what possessed my body, my soul. Setakat ni belum bukak lagi Sephora punya website, itu kalau bukak, first thing mesti add Sugar lipstick dalam cart tu. Adoi.

Adik iols dah pengaruh suruh beli brush. Tapi kalau ikut perangai laki I tu, memang I akan pastikan beli semua satu set teruih. Pastu I nak yang kaler Unicorn tu ekh. Baru cantik! kahkahkah. Demand la hang, Tqah!

Enough with the rant, coz mama need to pick her darling daughter from school <3

 

With love, Mama Tqah

My 2017 Reflection

Assalamualaikum 🙂

Today is the last day of 2017 and I would like to reflect myself, so that I can be better for the next year, 2018.

Kalau dalam Islam, seeloknya, kita bermuhasabah sebelum tidur. What I did good today? What can I improve for tomorrow. Coz you are supposed to be better that yesterday, right? 🙂

And this year, I learnt a lot. Especially that I can do more, I can help mothers that are struggling with their breastfeeding journey, I actually can sell something. Hahaha.

Sebelum ni, macam mimpi je kot, mama ni nak berniaga. Sebab takde sambutan, n idk, tak yakin ke, salah pilih produk ke.

But Alhamdulillah, right now, I am very sure that I can be somebody great, InsyaAllah. Moga Allah izin 🙂

And I actually do believe that I am improving in my self confidence this year. Like a lot! Sebelum ni mesti macam, boleh ke? Ye ke? Betul ke boleh? Seriously?

Sekarang jenis main redah, main buat je. Coz you wont know the result until you try them out, right? 😉

For this year 2017 also, I have met few beautiful soul that I’ve been wanting to meet for ages! <3

Dapat Jumpa Yuyu! <3

Yuyu atau nama betulnya Ayunizah. Kenal dekat UiTM Arau, Perlis, 1 kelas. This girl have changed so much since I have met her <3

Yuyu + Lia = YuLia

Daripada Yuyu, kenal dengan Lia pulak. Lia pun student UiTM Arau jugak dulu, tapi mama hanya kenal pada nama, pastu pernah la sekali dua terserempak dekat Uitm tu. Yuyu pulak satu rumah dengan Lia dulu, masa jadi MTK.

Dyorang ni melekat sama-sama kembangkan team #ChettakiOmey. Sweet nau tengok dyorang ni. Baju semua nak matching je haa. Hehehe. Dan dari dyorang, mama kenal Coach Zie! <3

Comelkan, Coach Zie? 😉 Masa ni join kelas Selling Without Selling. Alhamdulillah, bukan input berguna untuk bisnes je yang dapat, dapat jugak input berguna untuk our daily life.

Allah itu Maha Kaya, cuma kita yang miskin meminta, Coach Zie

Ayat Coach Zie yang satu ni, memang terpahat betul dalam kepala otak mama ni haa. Thanks coach. Semoga Allah pulihkan mata coach, insyaAllah <3

Dengan Kak Insyirah <3

Kak Insyirah. Lama dah follow di fb, di telegram. Alhamdulillah dapat juga bersua muka masa sesi grounding di Shah Alam <3

Kak Diya <3

Mama pernah ada wish list nak jumpa blogger tahun 2017. Alhamdulillah, semalam Allah beri izin, dapat jumpa dengan Kak Diya Nadia. Thanks kak Diya. You are so sweet person. Semoga Allah beri kekuatan untuk kak Diya, insyaAllah 🙂

Owh, didnt I tell you that my husband is being sweet this year, by giving me a nice little suprise during my birthday? Hahaha. Since hubs is not really sweet person, I really loves to see the effort he puts <3 Thanks dear darling! :*

So, see you next year, insyaAllah! <3

 

Sincerely, mama Tiqah <3

5 Tips Supaya Anak Selesa Duduk Di Car Seat

Assalamualaikum mummies and daddies! <3

I am a bit curious to know if there are any daddies that read my blog except my hubby-bae. Hehehehe.

Hari ni, mama nak share tips supaya anak selesa duduk di car seat. It is not easy, but of course worth it. Tak payah nak pangku-pangku, senang! Dan keselamatan tu lebih terjamin, insyaAllah, since dengan pemakaian car seat ni boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan teruk sekiranya kemalangan terjadi.

So, lets get started! 😀

#1 – Mulakan seawal yang mungkin

Seawal yang mana? Seawal keluar daripada hospital seeloknya. Ini supaya anak terbiasa dari awal kelahiran yang tempatnya di dalam kereta adalah di car seat.

#2 – Pilih car seat yang sesuai

Pemilihan car seat adalah sangat penting, supaya anak sentiasa berasa selesa ketika berada di dalam car seat. Sekarang ni ada macam-macam pilihan car seat, dari murah ke mahal. Tips dari mama, beli terus car seat yang boleh digunakan dari bayi sehingga umurnya 4 tahun. Jimat banyak, ok? 😉

#3 – Jadikan rutin setiap kali masuk kereta

Setiap kali masuk kereta, terus letak anak dalam car seat. Buat setiap kali masuk kereta walaupun jarak dari rumah dengan destinasi kita tu cuma 5 minit waktu perjalanan. Ini untuk beri anak faham, yang tiap kali masuk kereta, anak perlu duduk car seat.

#4 – Pastikan anak selesa

Anak, atau biasanya bayi, akan menangis disebabkan 3 perkara sahaja, iaitu;

  • Lapar
  • Mengantuk
  • Tak selesa / tak sihat

Jadi, sebelum mulakan perjalanan, pastikan anak sudah disusukan atau diberi makan, pampers kering, sihat untuk berjalan. Dodoikan anak yang mengantuk dengan zikir atau lagu yang biasa anak dengar sebelum tidur.

Boleh juga sediakan snek ringan supaya anak boleh makan ketika dalam perjalanan, terutamanya ketika berjalan jauh.

#5 – Beri pesanan pada anak

Setiap kali sebelum keluar, ibu atau bapa boleh beri pesanan pada anak supaya duduk di car seat setelah masuk kereta. Sekiranya dipatuhi, dapat berjalan. Kalau tak, balik rumah semula. Atau apa-apa hadiah atau denda yang dirasakan bersesuaian.

Budak, sementara nak biasa, memang banyak perangainya. Dah biasa nanti, ok lah tu. Macam kakak Aroush dan Abam Bukhari la, awal2 ja teriak sakan, lama2, dia sendiri suruh pasangkan seat belt dia tu. Yang penting, food are friends. Bagi makan, senyap terus. Hehehehe 😉

All the best, mummies <3

 

Sincerely, Mama Tiqah.

6 Kepentingan Tummy Time

Assalamualaikum mummies <3

Hari ni mama nak cerita pasal kepentingan tummy time. Both of my kids are a fan of tummy time since dalam pantang lagi. Dan biasanya habis je pantang tu, kepala depa ni dah tegak kuat elok dah. So, lets start! 😉

Tummy time adalah satu perbuatan meletakkan bayi pada posisi meniarap (perut di bawah) sewaktu baby dalam keadaan berjaga dan of course diawasi oleh ibu atau bapa.

6 kepentingan tummy time adalah ;

  1. Membantu menguatkan otot kepala, leher dan bahu bayi
  2. Membantu menghalang berlakunya “plagiocephaly” iaitu keadaan belakang kepala baby menjadi leper
  3. Anak dapat melatih matanya untuk fokus penglihatan jarak dekat
  4. Kajian menunjukkan bayi yang didedahkan dengan aktiviti Tummy time lebih awal & kerap akan lebih cepat mencapai perkembangan meniarap, menyusur, berguling, merangkak dan duduk tanpa sokongan
  5. Dari waktu lahir hingga usia 6 tahun, saiz otak anak akan membesar dengan kadar yang amat pesat. Proses pembesaran ini akan menyebabkan otaknya membesar ke belakang. Anak yang terlalu lama tidur atau berjaga dalam keadaan telentang akan menggugat proses ini. Tummy time membantu otak bayi membesar secara optimum
  6. Mengurangkan masalah kembung perut

Berapa kerap nak buat tummy time? Bagi permulaan, boleh cuba buat dua ke tiga sesi sehari, di mana setiap satu sesi selama tiga ke lima minit. Bila baby semakin besar, boleh tambahkan masa setiap sesi 🙂

Hope this helps, insyaAllah! <3

 

Sincerely, Mama Tiqah

MENU SARAPAN PAGI IBU MENYUSU

Assalamualaikum <3

Hari ni mama nak share satu artikel dari Puan ‘Aisyah. 🙂

Puan ‘Aisyah adalah seorang lactation consultant. Beliau suka menyampaikan ilmu dari blog beliau, nuhababy. Mama, kalau cari apa-apa yang berkaitan penyusuan, jumpa je artikel dari nuhababy, memang tak buka dah blog lain tau.

Start contact, sebab mama nak beli ebook Puting Tenggelam dari Puan ‘Aisyah. Yelah, sejak mama jual cookies ni, macam-macam jenis customer dah mama jumpa. Dan sebab mama pun, bukan nak jual cookies semata-mata, tapi sebab nak educate ibu-ibu ni mengenai penyusuan, kena la tambah ilmu kan?

Dan mashaAllah, banyak betul ilmu yang Puan ‘Aisyah beri dalam ebook ni tau tak. Siap bonus macam-macam lagi. Adore sangat la dengan Puan ‘Aisyah ni <3 Semoga Puan ‘Aisyah terus maju jaya dan setiap ilmu yang Puan ‘Aisyah beri dapat menjadi asbab untuk Puan ‘Aisyah ke syurga nanti, insyaAllah 😀

So, lets read, shall we?


MENU SARAPAN PAGI IBU MENYUSU

Antara menu sarapan pagi ibu menyusu yang berkhasiat, dan saya makan pagi ini ialah :

1) Telur separuh masak 2 biji

2) Roti wholemeal bakar + butter + kaya 2 keping

3) Lactation Cookies

4) Air pati delima

—�—�—

Ibu menyusu penting untuk dapatkan sumber protein yang cukup. Ini kerana, antara kandungan utama dalam susu ibu ialah protein.

Sehari, anda perlukan 100 gram protein dalam hidangan.

1 biji telur = 30 gram protein.

2 biji telur maknanya anda sudah penuhi keperluan 60 gram protein di awal pagi.

Dan boleh dapatkan protein dari sumber lain nanti untuk hari tersebut.

Kalau ibu menyusu kurang protein, badan ibu akan cepat letih & lemah serta bayi jadi kerap menyusu macam tak kenyang.

Roti wholemeal, kaya dengan serat dan beri tenaga.

Pati delima pula, kaya dengan anti-oksidan dan sumber vitamin C semulajadi.

Vitamin C akan termusnah bila kita stress. Jadi, penting untuk pastikan ibu menyusu dapat vitamin C secukupnya.

LACTATION COOKIES KHAS BUAT IBU MENYUSU

Untuk makluman anda, lactation cookies yang saya makan ni mengandungi

1) Rolled oat

2) Flaxseed

3) Black seed

4) Virgin Coconut Oil

5) Eggs

Memang betul-betul saya dah “jatuh cinta” dengan cookies ni sebab bahan-bahan dia yang berkhasiat.

Actually, rolled oat memang lebih bagus daripada oat biasa. Ini yang saya belajar dari Dr Rizal Abu Bakar, Pakar Otak Cantik Otak Cerdik.

Flaxseed antara kekacang yang bagus dan Black seed iaitu habbatus sauda memang terbukti banyakkan susu ibu untuk ibu menyusu.

Virgin Coconut Oil pula, adalah antara 10 superfood yang komposisinya mirip hampir 100% dengan susu ibu.

Kalau kita nak breast cepat-cepat “refill” susu ibu, telan 2 sudu VCO dan VCO akan buat “kerja” cepat untuk gantikan balik susu dalam badan kita.

Gula putih pun takda dalam cookies ni dan hanya guna gula tebu (cane sugar).

Terus terang, saya makan cookies ni memang tak rasa manis. Tak rasa gula.

Prinsip pemakanan saya, cookies kurang gula = bagus.

Kalau tak rasa langsung gula, yang tu lagi bagus. Sebab gula putih kalau berlebihan, akan ganggu penghadaman.

—�—�

KONSEP

Konsepnya begini, kita bukan saja nak fokus susu banyak, tapi kita nak fokus badan ibu juga sihat dan segar bertenaga untuk terus-menerus menghasilkan susu ibu yang terbaik untuk bayi.

Sistem penghadaman bagus = badan ibu segar dan bertenaga = stabilkan mood dan emosi ibu = hormon stabil = barulah susu yang dihasilkan pun cukup untuk bayi.

Susu ibu, walau apapun ibu makan. Memang susu yang terhasil tetap berkualiti.

Cuma, bila ibu kurang sumber seperti sumber protein, serat, dan lain lagi.

Kesannya, ibu menyusu akan jadi cepat rasa letih dan lemah. Cepat lapar.

Jadi, penting untuk ibu menyusu jaga sistem penghadaman.

Sistem penghadaman yang sihat akan bantu ibu menghasilkan susu yang cukup dan badan ibu tetap cergas bertenaga.

—�—�-
CADANGAN SAYA

Menu di bawah sesuai untuk ibu menyusu ambil pada waktu

1) Sarapan pagi

2) Supper : makan malam lewat

Dan juga cookies berkhasiat ini sesuai dibuat kudapan petang atau bila masa kita rasa nak “mengunyah”.

Masa lain, ibu perlu fokus makan nasi + protein + sayur waktu tengah hari dan makan malam ya.

—�—�-
TIPS BANYAKKAN SUSU

Untuk pastikan lagi susu anda banyak dan lancar, pastikan peredaran darah sentiasa lancar.

Caranya : minum air kosong @ minum air suam (jika mampu) dalam tempoh 30 minit sebelum mula pam susu. Dan boleh makan sekali lactation cookies ini.

Dan baru pam susu.

—�—�-
PALING PENTING

Perkara paling penting ialah, ibu perlu

1) Jaga jadual pam susu di tempat kerja

2) Makan makanan dari sumber yang semulajadi dan berkhasiat

3) Pastikan minum air secukupnya dalam 2-3 liter sehari.

Sebab air ibarat “posmen” yang akan lancarkan salur darah dan bantu proses apa yang anda makan.

Barulah anda boleh ambil sebarang milkbooster jika mahu “make-up” cantik lagi diet anda.

Okay, semoga info diatas membantu ibu menyusu lain untuk menjaga pemakanan supaya perjalanan penyusuan anda terus sukses!

PS : Terima kasih Puan Nurul Atiqah Baharuddin atas hadiah cookies ni.

Memang terbaik untuk ibu menyusu yang nak cari cookies sihat macam ni.

Saya dan Nuha suka!

Ada 3 perisa iaitu Molasses Oat, Very Berry Blast, Double Choc Chocolate.

Bagi ibu-ibu yang nak dapatkan juga cookies macam ni.

Boleh PM sahabat saya di fb beliau : Nurul Atiqah Baharudin.

Sila SHARE post ini jika ia bermanfaat untuk anda dan ibu menyusu yang lain!


This is a very nice write up kan?

Hopefully, all of you dapat manfaat dari perkongsian ini. See you soon, insyaAllah <3

Sincerely, mama Tiqah.