Impetigo

Assalamualaikum.

So, today mama nak share pasal Impetigo. Impetigo ni, kalau orang kampung, depa panggil kudis api. Kakak abang baru ja kena baru ni.  😕

Impetigo merupakan jangkitan bakteria Staphylococcus Aureus pada kulit. Bakteria ni akan menghasilkan toksin, dan membuatkan kulit jadi gelembung kemerahan dan mempunyai cecair kuning. Bila kering, dia akan jadi hitam keruping. Yang paling tak best, bila gelembung tu pecah, kat mana kena air bisa tu, situ boleh jadi jangkitan juga. Jadi, jangkitan ni boleh kena kat mana-mana ja.  😮

ni masa awal2 jadi

 

ni bila dah start kering

Waktu mula-mula kakak kena dekat lutut su, saiz dia kecik je wei. Kecik sangat. Macam satu button dekat remote tv korang. Kecik kan? Petang tu bila mandi, gedabok besar macam gambar first tu. Geram mama abi tengok tau.

Supposedly, bila dah jadi gelembung tu, pecahkan, cuci dan terus letak krim yang ada antibiotik ok. Antibiotik dan bukan antifungal. Berbeza tu. Kakak hari tu pakai krim Fobancort ni. Alhamdulillah, cepat je eloknya.  😀

Kalau merebak teruk, kena pergi hospital tau, untuk dapatkan antibiotik. Bahaya kalau biar, sebab boleh merebak sampai ke saluran darah, then boleh demam sebab SEPTICEMIA. Kalau pergi ke otak, boleh kena ENCEPHALITIS dan kalau merebak ke buah pinggang, rosak lah buah pinggangnya. Jadi, cepat-cepat berubat okay?  😉

dah sihat, boleh la bergomoi dan berkasih sayang seperti biasa, ye dak? hehehe

Sekian dari mama, take care!  😎

Potty Train

Dah dua kali cuba untuk potty train kakak.

GAGAL.

Salah satu sebabnya, kakak malas nak ke toilet. Bila ajak dia pergi toilet, dia akan cakap, “Sabaaar”.

Masalahnya, bila dia tiba-tiba bersuara, “ekh, basah dah la mama”, mama pulak yang rasa kurang sabar. -_-”

Dan hari tu ada check up kakak abang kat klinik. Dan masa check up kakak, nurse tu ada cakap kat dia, “kakak dah besar dah ni, boleh pergi toilet sendiri dah, tak payah pakai pampers”

Esoknya, wish is my birthday, dia dengan sendirinya tak nak pakai pampers okay!  😀

Accident happens, here and there, but not so much damage as we’ve been potty training at her opah’s house. Opah ni, bebel kuat sikit. Dan garang. Hahaha. So, kakak ni bila opah suruh pi toilet, dia mesti pi toilet. No excuses!  😛

So, kali ketiga pottyy train, berjaya! Hehehe. Yang paling best, cukup seminggu potty train, mama bawak kakak pi event doodle Lookisslah. Hahaha. Seronok dia 😀

Ada yang nak mama share ke, macam mana mama boleh train dia potty train? 😉

 

truly, mama Darwisy

“tapi kakak lapar..”

Musim-musim hujan, mama mesti ngelat nak tidur lepas subuh. Yelah, sejuk! Hahaha.

Jadi, pagi tu hujan. Mama pun tarik selimut, nak lelapkan mata. Tiba-tiba dengar suara, “tapi kakak lapar..”.

Mama tengok, kakak tengah tidur. Tengah tidur pun boleh mengigau lapar. Suara sayu shahdu pulak tu.

Terus mata mama segar. Masuk dapur, masak cucur. Hahaha.

Kakak bangun, “ekh, mama dah masak? sedapnyaaa”

Yelah kakak, yelah. Hahahaha

penat sepahkan rumah,kita makan la pulak kan?

Sincerely, mama Darwisy

Kenapa Tidak Lebih, Kenapa Tidak Yang Baru, Kenapa Tidak Semuanya?

Assalamualaikum..

First time mama dengar cerita ni masa tengah siapkan breakfast waktu raya. Sembang-sembang macam-macam. Dan cerita ni melekat betul dekat hati mama. So, mama nak share dengan readers blog mama. Mama google dan jumpa dalam bahasa Indonesia. So, mama tolong translate kasi korang faham naa. Hayati la noh. 😉

Alkisah, ada seorang sahabat Rasulullah S.A.W, yang bernama Sya’ban Radhiallahu anhu (r.a). Ia termasuk  seorang sahabat yang tidak begitu menonjol jika dibandingkan dengan sahabat-sahabat Rasul yang lain.

Beliau mempunyai suatu sikap yang unik, iaitu setiap kali masuk ke masjid sebelum solat berjemaah, dia selalu beri’tikaf di sudut depan bahagian masjid. Dia selalu mengambil posisi di sudut depan bukan kerana supaya mudah bersandar atau tidur, namun kerana tidak mahu mengganggu orang lain dan tidak mahu terganggu oleh orang lain dalam beribadah.

 

Kebiasaan ini sudah diketahui dan difahami oleh para sahabat, bahkan oleh Rasulullah S.A.W sendiri, bahawa Sya’ban r.a. selalu berada di posisi tersebut setiap waktu termasuk waktu solat berjemaah.

 

Suatu pagi ketika solat subuh berjemaah hendak dimulakan, Rasulullah S.A.W mendapati bahawa Sya’ban r.a. tidak berada di posisinya seperti yang biasa dia lakukan. Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada jemaah yang hadir, adakah yang melihat Sya’ban r.a.

 

Namun tidak seorang pun jemaah yang melihat Sya’ban r.a. subuh itu. Solat subuh pun ditunda sebentar untuk menunggu kehadiran Sya’ban r.a, namun yang ditunggu tidak muncul juga. Bimbang waktu solat subuh mendekati Syuruk, akhirnya Rasulullah S.A.W memutuskan untuk segera melaksanakan solat subuh berjemaah.

 

Selesai solat subuh, Rasul bertanya, adakah yang mengetahui khabar dari Sya’ban. Namun tidak ada seorang pun yang menjawab. Rasulullah S.A.W bertanya lagi, adakah yang mengetahui di mana rumah Sya’ban r.a. Akhirnya, ada seorang sahabat yang mengangkat tangan dan mengatakan bahawa dia mengetahui di mana rumah Sya’ban r.a.

 

Rasulullah S.A.W yang merasa bimbang sekiranya terjadi sesuatu dengan Sya’ban r.a, meminta dihantarkan ke rumah Sya’ban pagi itu. Ternyata perjalanan dengan jalan kaki cukup jauh dan lama juga ditempuh oleh Rasulullah S.A.W beserta rombongan, sebelum akhirnya sampai ke rumah yang dimaksudkan.

 

Perjalanan rombongan Rasulullah tiba ke rumah yang dituju, saat waktu terbaik untuk melakukan solat dhuha (lamanya kira-kira 3 jam perjalanan). Sampai di depan rumah tersebut, beliau lalu mengucapkan salam. Maka keluarlah seorang wanita sambil membalas salam tersebut.

 

“Benarkah ini rumah Sya’ban?” Rasulullah bertanya.

“Ya benar, saya isterinya” jawab wanita tersebut.

“Bolehkah kami menemui Sya’ban r.a, yang tadi tidak hadir saat solat subuh di masjid?”

Dengan isak tangis dan berlinangan air mata, isteri Sya’ban r.a pun menjawab:

“Beliau telah meninggal dunia tadi pagi ya Rasul”

“Innalilahi wa inna ilaihi rojiuun”.

 

Subhanallah!, ternyata satu-satunya penyebab dia tidak solat subuh berjemaah adalah kerana dia sudah dijemput ajal.

 

Beberapa saat kemudian isteri Sya’ban bertanya kepada Rasulullah S.A.W, “Ya Rasul…!, ada sesuatu yang menjadi tanda tanya kami sekeluarga, iaitu menjelang kematiannya dia berteriak sampai tiga kali dengan masing-masing teriakan disertai satu kalimat.

“Kami semua tidak paham apa maksudnya, ya Rasul?”.

“Apakah kalimat yang diucapkannya?” tanya Rasulullah S.A.W.

 

Di setiap teriakannya dia mengucapkan kalimat;

“Aaah, kenapa tidak lebih jauh…”

“Aaah, kenapa tidak yang baru…“

“Aaah, kenapa tidak semua…”

 

Rasulullah S.A.W kemudian membacakan ayat yang terdapat dalam surat Qaaf [50] ayat: 22, yang ertinya: “Sesungguhnya kamu berada dalam keadaan lalai dari (hal) ini, maka Kami singkapkan dari padamu hijab (yang menutupi) matamu, maka penglihatanmu pada hari itu amat tajam“ (Qs.Qaaf [50]:22)

 

Ternyata, saat Sya’ban r.a dalam keadaan sakaratul maut, perjalanan hidupnya selama di dunia ditayangkan ulang oleh Allah Subhanahu wa Taála. Bukan cuma itu, semua ganjaran dari perbuatannya itu diperlihatkan oleh Allah Subhanahu wa Taála. Apa yang dilihat dan disaksikan oleh Sya’ban r.a (dan orang yang sedang menghadapi sakaratul maut), tidak bisa disaksikan oleh orang lain yang masih hidup.

 

masjid-senja

Dalam pandangannya yang tajam itu, Sya’ban r.a melihat suatu adegan dimana dalam kesehariannya dia pergi-pulang ke masjid untuk solat berjamaah lima waktu. Perjalanan yang ditempuhnya sekitar 3 jam jalan kaki sudah tentu bukanlah jarak yang dekat.

 

Dalam tayangan itu pula Sya’ban diperlihatkan pahala yang diperolehnya dari setiap langkah-langkahnya ke masjid. Dia melihat seperti apa bentuk syurga ganjarannya. Maka, saat melihat itu dia lalu berucap:

“ Aaah, kenapa tidak lebih jauh…”

Timbul penyesalan dalam diri Sya’ban r.a, mengapa rumahnya tidak lebih jauh lagi supaya mendapat pahala yang  lebih banyak dan mendapat syurga yang lebih indah.

“……..”

 

old

 

Dalam penggalan kalimat berikutnya, Sya’ban r.a, melihat saat ia akan berangkat solat berjemaah di musim sejuk. Saat ia hendak membuka pintu, tiba-tiba berhembuslah angin dingin yang menusuk tulang.

Tak lama kemudian dia masuk kembali ke rumahnya mengambil satu baju lagi, untuk dipakainya kerana merasa kesejukan. Jadi sekarang dia mengenakan dua buah baju.

 

Sya’ban r.a, sengaja memakai pakaian yang baru di bagian dalam dan yang lusuh di bagian luar. Fikirnya dalam hati, sekiranya nanti terkena debu, sudah tentu yang terkena debu hanyalah baju yang bahagian luarnya, nanti sampai di masjid dia boleh membuka baju luar dan solat dengan mengenakan baju yang lebih elok.

 

Namun dalam perjalanan menuju masjid, dia mendapati seseorang yang sedang terbaring menggigil kesejukan. Sya’ban pun merasa kesian melihatnya, kemudian segera membuka baju yang bahagian luarnya lalu dipakaikan kepada orang tersebut serta memapahnya bersama-sama menuju masjid untuk melaksanakan solat berjemaah.

 

Orang itu pun terselamat daripada mati kesejukan dan sempat melakukan solat berjamaah. Sya’ban r.a pun kemudian melihat indahnya syurga sebagai balasan dari memakaikan baju buruknya kepada orang tersebut. Kemudian dia berteriak lagi: “Aaah, kenapa tidak yang baru…!” Timbul lagi penyesalan di benaknya.

 

Jika dengan baju buruk sahaja membolehkan dia mendapat pahala yang begitu besar, sudah tentu ia akan mendapat yang lebih besar lagi, sekiranya memakaikan baju yang baru.

 

“……….”

 bread-and-milk-300x200

Berikutnya, Sya’ban r.a melihat lagi suatu adegan saat dia hendak sarapan dengan roti yang dimakan dengan cara mencelupkan dulu ke segelas susu. Mungkin, bagi yang pernah pergi ke tanah suci sudah tentu mengetahui sebesar apa ukuran roti Arab.

 

Ketika dia baru saja hendak bersarapan, tiba-tiba muncullah seorang pengemis di depan pintu agar diberikan sedikit roti kerana sudah lebih 3 hari perutnya tidak di isi dengan makanan. Melihat kejadian tersebut, Sya’ban r.a merasa hiba dan kasihan. Dia kemudian membahagi dua roti itu sama besar, demikian pula segelas susu itu pun dia bahagi dua.

 

Kemudian mereka makan bersama-sama dengan roti itu yang sebelumnya dicelupkan kedalam susu, dengan porsi yang sama pula… Allah Subhanahu wa Taála kemudian  memperlihatkan pahala dan ganjaran dari perbuatan Sya’ban r.a dengan syurga yang indah.

 

Demi melihat itu dia pun berteriak lagi: “Aaah, kenapa tidak semuanya…!” Sya’ban r.a kembali menyesal. Seandainya dia memberikan semua roti itu kepada pengemis tersebut, tentulah dia akan mendapatkan syurga yang lebih indah lagi.

Masyaallah!, Sya’ban bukan menyesali perbuatannya, tapi menyesali mengapa tidak memberikan yang terbaik.

Always remember to do give your full efforts. 😉

Sincerely;

mamaDarwisy

Kuih Keria Tak Jadi

Assalamualaikum..

Semalam, mama ada masak kuih keria. Pertama kali mama buat. Tapi tak jadi. Hahahaha. Mama tak ikut resepi mana-mana pun. Ikut sedap hati. 😛

Keledek oren tu, mama kukus, lepastu lecek dan tambah tepung. Tapi sebab bila beli, kuih keria tu mesti rasa keras dan manis keledek tu hilang, jadi mama decide untuk tak letak banyak tepung. And guess what? Bila nak sira, gula tu belum sempat keras, kuih keria mama dah lembik berderai tiada rupa dah. :'(

keria

But afraid not, bila makan sedap je pun. Cuma lain kali kena tambah tepung lebih sikit dan, masukkan kuih keria dalam sira gula tu bila air gula tu dah betul-betul pekat. At least I learnt something right?

Kita ni dalam kehidupan, macam masak ni jugaklah. Selalunya, mama masak, jadi je. Alhamdulillah. Tapi Allah takdirkan, semalam mama masak, tak jadi pulak. Hancur berderai. Hidup pun macam tu jugak. Sekarang kita berada di atas. Esok lusa belum tentu. Sementara kita kat atas ni, kena beringatlah, supaya bila kita jatuh tu, tak tersungkur, tersembam susah nau nak bangun. Okay?

turn to Allah

By the way, Kuih Keria Antrabangsa is the best Kuih Keira that I’ve tasted so far. Memang sedap gila. Rasa manis keledek tetap ada, manis gula rasa buah2 je, tak keterlaluan manisnya. And its shiny! Kalau korang turun Melaka, please la try wei. Dia buka setiap hari, tapi weekend, public holidays dan cuti sekolah dia akan continously buat kuih keria tu. Kalau hari biasa, dia start menjual pukul 2, dah habis, habislah.. Sedih baq ang. Huhuhu.

Ok. Take care 😉

Sincerely;

mamaDarwisy.

ScentSync Balm!

Assalamualaikum..

I am a very proud user of ScentSync Balm. This balm really helps me a lot, so now I wanna to introduce this balm, to chuols. Barang baik, kena dikongsi. Kecuali suami iols lah kan. Hahahaha. 😛

 

 

Balm keluaran ScentSync ni, menggunakan essential oil dari Young Living Essential Oil (Theraupetic Grade Essential Oil) dan terdiri daripada dua set, iaitu Basic ScentSync Kit dan Premium ScentSync Kit.

Basic ScentSync Kit terdiri daripada;

Basic#1 CCC – Cough & Cold Care

balm CCC

Sesuai untuk demam, batuk, Selsema & kahak, resdung, asthma
Kegunaan : sapu di hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki dan dada
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

Basic#2 TT – Tummy Tame*

balm TT
Sesuai untuk ketidakselesaan perut menggantikan minyak telon di pasaran, sembelit, cirit-birit.
Kegunaan : Sapu di perut bayi selepas mandi (arahan istimewa untuk bayi cirit & sembelit akan diberikan jika anda beli produk ini)
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

.
Basic#3 SS – Skin Soothe

balm SS
Sesuai untuk yang mempunyai masalah eczema, melecet, gatal-gatal kulit seperti ruam lampin dan kesan gigitan nyamuk
Kegunaan : sapu di tempat bermasalah secara konsisten
(Jika anda biasa menggunakan krim yang mempunyai steroid mungkin akan ada kesan ketara, sapu secara konsisten untuk kesan yang lebih baik)
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

.

Basic#4 CB – Calm Balm

balm CB
Memberikan keselesaan, mengurangkan tekanan, mengurangkan keletihan, memberi tidur yang lena dan mengurangkan demam
Kegunaan : sapu di tulang belakang, tapak kaki, di nadi belakang telinga serta pergelangan tapak tangan
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

Basic#5 PA – Pain Away

balm PA
Sesuai untuk sakit otot, mengurangkan sakit kepala , migrain, lenguh-lenguh urat dan sakit2 lain seperti bengkak dan luka
Kegunaan : sapu di tempat bermasalah secara kerap
*Nota: sesuai untuk kanak-kanak hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM20

Premium ScentSync Produk terdiri daripada;

Premium#1 BB – Body Booster

balm BB
Sesuai untuk mengelak dan mencegah penyakit berjangkit. Ia adalah merupakan wellness blend untuk kegunaan harian.
Kegunaan: sapu pada bahagian tapak kaki setiap malam sebelum tidur
*Nota: sesuai untuk newborn hingga anak2 sekolah rendah*
Harga Pasaran: RM35

Premium#2 WK – Wellness Keeper
Sesuai untuk mengelak dan mencegah penyakit berjangkit. Ia adalah merupakan wellness blend untuk kegunaan harian.
Kegunaan: sapu pada bahagian tapak kaki setiap pagi
*Nota: sesuai untuk remaja (anak2 sekolah menengah) hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM50

Premium#3 FC – Focus

balm Focus
Sesuai untuk membantu mengekalkan fokus dan ketajaman minda. Terutama untuk masalah pembelajaran anak2. termasuklah anak2 istimewa.
Kegunaan: sapu pada bahagian belakang telinga (earlobe) , belakang tengkuk .
*Nota: sesuai untuk newborn hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM50

Premium#4 SM – Anti Strecthmark

balm AS
Sesuai untuk membantu mengurangkan selulit, kesan parut
Kegunaan : sapu di tempat bermasalah secara kerap
*Nota: sesuai untuk kanak-kanak hingga dewasa*
Harga Pasaran: RM35

Harganya sangat berbaloi dengan effect dia. Satisfaction guaranteed. Berapa lama boleh tahan tu, bergantung pada penggunaanlah. Macam Skin Soothe tu, memang pakaikan untuk kakak kerap. Lepas mandi pakaikan, bila dia gatal, pakaikan lagi So dalam sehari tu, dalam 5 kali la pakai lebih kurang, but still tahan dalam sebulan lebih jugak. Oh, kakak ada eczema. Skin soothe sangat best okay. Kesan dia lambat sikit, tapi worth it sangat. Ada setengah krim tu, pakai kat kakak, kejap je ok, pastu naik balik flare n selalunya makin teruk. But not with this ScentSync. Thats why I’ve made the decision to sell it cuz I am a very proud user of this product. 😉

Later, I’ll update the testimonials from me, myself as a user. So, ori punya kayh. Sebab yang basic tu, semua I pernah pakai. In the meantime kalau korang berminat nak try, boleh mesej atau whatsapp 0134402684. Nak mesej kat facebook pun boleh kayh. 😉

Toodles!

MamaDarwisy

Hai Hey Hello

Assalamualaikum..

My name is Nurul Atiqah Binti Baharuddin. This is the 3rd blog of mine, I guess? Kinda delete my other blogs since it is waaayyy childish n sangat kelakar okay baca balik post2 lama. Plus, I’ve forgotten all the username and password. 😛

I’m gonna blog in Malay and English. I am sorry for the broken grammar. The only reason i’m writing it in English is so that I can brush up my writing skills. It got so bad nowdays. ==”

I’ll be writing about my everyday life, as a wife, as a mother of two kids, recipes, decoration maybe, n of course, random things!

See you soon, insyaAllah. 😉

 

Sincerely,

MamaDarwisy