I learnt the hard way

Assalamualaikum πŸ™‚

As all of you know, and if you dont know, i have just started selling Twelve Ounces Milkbooster Cookies right before raya and upgraded to stockist, alhamdulillah last September.

Bila dah jadi stokis ni kan, alhamdulillah, untung banyak. Lagi2 kalau jual direct ke customer, which is what i did. Tapi, bila mama duk hitung2 kos postage, fb ads segala mak nenek tu kan, mama xde la untung banyak mana pun!  😳

Sebabnya…

Mama ni pemurah sangat, suka sangat bagi postage. Lepas tu bila COD, dah la jauh, lepas tu tak ambil delivery charge, lepas tu xde minimum order pulak. Uish uish uish.

Mula-mula mama macam, urm, xpelah, sedekah je lah kat orang2 tu. Dyorg pun happy je kan. But the, i saw this;

Syarikat tidak boleh bersedekah. Yang boleh bersedekah adalah tuan syarikat, menggunakan duit gaji atau elaunnya sendiri, Ustaz Ashraf Latif.

Betul la jugak kan, apa Ustaz Ash ni cakap. I want my company to grow bigger, but if I just continue doing this, then, how my company are going to grow big kan?

So yeah, lets not giving the customers free postage, for the first step. And for COD, minimum order must be 3 packs and the delivery rate is RM10.

But still, u can get discounts when HQ annouced any promotion like coming soon, Special Diwali! <3 <3 <3

And mama is trying to collaborate with baby shop, so if u shopping at them, u can get discounts voucher to shop with me pulak! πŸ˜‰

Doakan mama berjaya please.

Misi mama dengan Twelve Ounces ni adalah supaya mama dapat bantu lebih ramai ibu menyusu supaya dapat susukan anak.

Mama gembira sangat bila ada yang bagi feedback anak berjaya direct feed despite of nipple tenggelam, sebelum ni anak refused xnak direct sebab flow susu slow la and all.

And of course la I am happy bila ada orang puas hati dengan Twelve Ounces. I pun dapat repeat customer. More money. Lulss.. Hahahaha.

Till then, toodles!

 

Sincerely, mamaDarwisy

GROWTH SPURT

Assalamualaikum, hai uols.

Ada yang rindu mama tak? Hahaha. Semalam ada orang puji, blog ni cantik. Tapi mama sedar, blog cantik tapi sunyi sepi, tiada guna. Hehehe.

Jadi hari ni, mama nak cerita pasal growth spurt.

 

Comey dak background? Hehehe

Jom kenal tanda-tanda growth spurts

Ianya sangat normal bagi bayi untuk minum susu dengan kerap sewaktu growth spurt sedang berlaku

Sekiranya anda menyusu badan, susukan sahaja si manja setiap kali dia mahukan susu. Dari 8 kali waktu penyusuan, kadangkala boleh menjangkau hingga ke 12 ke 14 kali waktu menyusu pada satu hari.

Sekiranya anda memberikan susu formula kepada si manja, tidak perlu bertukar susu atau menambahkan nestum ke dalam susu yang akan memberi mudarat kepada bayi, tetapi cukup dengan memberikan lebih susu kepada bayi.

Anda akan perasan akan perubahan bayi yang mahu menyusu bukan pada waktu kebiasaan dia menyusu. Ini adalah sangat normal kerana dari 3 jam sekali, kadangkala sewaktu growth spurts berlaku, bayi akan menyusu setiap 2 jam sekali atau sejam sekali.

Jangan rasa bimbang atau sedih. Dapatkan bantuan orang terdekat dengan anda seperti suami atau ahli keluarga yang lain. Rehat bila si manja rehat.

Anda akan perhatikan yang si manja lebih suka untuk didukung dan akan menangis tatkala diletakkan di bawah.

Kajian pakar kanak-kanak mendapati growth spurts sering disertai dengan perkembangan baru bayi. Mana tahu selepas growth spurts ini, si manja mahu belajar meniarap atau merangkak!

Sementara itu, peluk si manja bagi menenangkannya.

Mengamuk dan meragam adalah normal sewaktu growth spurt. Si manja kadangkala meragam selepas waktu menyusu. Dia mungkin kerap meragam di waktu siang dan tidak mahu tidur di waktu malam. Jangan risau kerana growth spurt akan berlalu dalam 2 ke 3 hari.

Sewaktu tidur, otak bayi akan mengeluarkan satu protein yang dipanggil Human Growth Hormone (HGH). Jadi tidak hairanlah sekiranya bayi kerap tidur sewaktu growth spurt. Nasihat saya? Tidur bersama! πŸ˜‰

Walaubagaimanapun, sesetengah bayi memilih untuk kurangkan waktu tidur sewaktu growth spurt. Anak anda mungkin akan tidur sekejap sewaktu siang atau kerap terjaga di waktu malam. Tak perlu risau kerana ia akan beransur pulih dalam beberapa hari.

Anda mungkin tak perasan yang si manja bertambah besar, tapi pastinya anda akan perasan sekiranya si manja bertambah berat. Growth spurts biasanya berlaku seiring dengan pertambahan berat bayi.

Skema tak ayat? Hehehe. Ni semua dari posting kat fanpage mama haa. Kalau anda seorang yang rajin, pergi like page mama tu. Ada mama letak kat belah kanan blog ni. Hehehe.

Tq uols. Nanti mama update lagi.

 

Sincerely, mama Darwisy

“Tak Jauh, Dekat Jeeee”

Assalamualaikum πŸ˜€

Hari ni (11/09/2017), mama hantar adik mama pi mendaftar kat UiTM Shah Alam.

Macam biasalah, pergi Bahagian Pengambilan Pelajar, daftar kolej dan fakulti. Turun naik tangga angkut barang pun biasa. Yang luar biasa, adik mama ni boleh plak tersilap tengok kolej.

Puas pusing dalam kampus tu cari Kolej Meranti. Rupanya Kolej Meranti tu kat luar dan kolej tu untuk lelaki! Sabaq ja lah. So, mendaftarlah dia kat Kolej Seroja.

Check in bilik πŸ˜€

Dah settle semua sekali, perut pun dah bagi isi. Kami pun berangkatlah pulang. Bila dah balik tu, kakak mandi. Mama pun pesan, suruh dia pakai lotion. Dan dia pun berkata;

Kakak : Nak suruh siapa pakaikan lotion, mama? Makngah?

Mama : Kakak la pakai sendiri. Makngah kan dah jauh

Kakak : Mana ada jauh sekolah makngah tu. Dekat jeeee

Memang Bangi – Shah Alam tu dekat pun kakak. 55 minit jeeeee..

 

Sincerely, mamaTiqa

Cara Nak Kenal Jenis Tangisan Bayi

Assalamualaikum..

Masa mama menghabiskan masa layan video-video kat facebook dan mama jumpa video Oprah ni. Best sebab bagi mama, video ni tepat la tunjuk jenis-jenis tangisan baby. Sebab bila mama ingat balik, memang camni la jugak cara kakak abang nangis bila nak sesuatu masa baby dulu.

So, lets check it out :-*

Dan ni jenis-jenis bunyi dan explanation;

Cuba check, baby mummy nangis, ada bunyi sama camni tak? Sebab seingat mama, kakak abam dulu nangis memang ada bunyi camni lelagi part sakit perut tu πŸ˜›

Btw, kalau nak bagi baby cepat kenyang dan tidur lebih lena sebab susu makin pekat, boleh try Twelve Ounces Milkbooster Cookies ni! Boeh la mak rehat bersantai lebih sikit kan? πŸ˜‰

 

Sincerely, mama Tiqah.

Pertama Kali Naik MRT

Assalamualaikum πŸ˜‰

Sabtu lepas, 26 Ogos 2017, mama abi bawak kakak abam naik MRT. Tiap kali lalu MRT Kajang masa COD #twelveounces, mesti kakak request nak naik train. “Mama, kakak nak naik train”. “Abi, kakak nak naik train”.Β Β πŸ™„

Dan sepatutnya ada breakfast date dengan bestfriend Abi, but got cancelled. So, we both decided to take MRT after had our breakfast and went to Bukit Bintang.

Kakak tak tau pun yang kami nak bawak dia naik train. Saja kekonon nak buat surprise. Hehehe. And she did! Elok ja kami naik escalator untuk ke tempat naik train tu, train sampai, dan terus la masuk kan. Muka kakak masa tengok train tu sampai, macam happy, macam blur, macam eksaited. Hahaha.

Breakfast mama, roti titab. Mama bukan peminat telur tak masak ni, but for this roti, sedap pulak rasa dia.
Ni mesin nak beli token.

Ok, kat stesen MRT ni, xde kaunter untuk beli tiket. Kat sini pakai token, boleh beli kat mesin ni. Ada mesin untuk topup Touch N Go jugak, tapi hari tu mesinnya rosak, so, kteorang topup kat kaunter je. Dan rate untuk Touch N Go user lagi murah tau, but I dont remember how much.

Kakak gembira sangat. Seronok betul dia dapat naik train πŸ˜€
Abam mula2 takut. Duk diam ja, ok? Hahaha. Tapi, awai2 ja lah. 10 15 minit camtu, dah mula sibuk nak gerak sana sini.
<3 US <3

Kami turun kat Bukit Bintang. Kononnya nak pi LOT 10, tapi jalan punya jalan, masuk ke Fahrenheit 88. Lepas tu termasuk Bookxcess. Lepas tu terbeli buku. Hahaha. Banyak nau TER hampa kan? πŸ˜›

Muka happy dah sampai Bukit Bintang
Mama tak taw pasaipa depa semangat nak naik tangga. Dah la tinggi. Kuruih mama tau dak? πŸ˜›
Bukit Bintang Uolsss.. Motif angkat abam cenggitu? Sebab dia meragam duk lama dalam train. Hahaha
Pilih jangan tak pilih. Tak pilih, abi tak bayar. πŸ˜›

Dah habis berjalan, makan, solat, tukar pampers, kami pun pi makan lagi. Hahaha. Nak try Shawarma sebenarnya. Ada kawan2 FB yang pernah belajar Mesir nun, katanya ada satu kedai ni, rasa Shawarma dia seakan-akan rasa Shawarma kat Mesir tu. Kami pun pi la try dah alang-alang ada kat sini kan.

Nama kedai dia, HALAB.

Kedai Halab ni, kat Bukit Bintang, exit Gate F, dekat dengan Hong Leong Bank. Senang ja nak cari πŸ˜‰ Dan kalau tanya mama, biasa-biasa ja Shawarma ni. Hahaha. Dia rasa macam masam-masam sikit. Tekak Melayu tak layan sangat la kan. Tapi hat yang pernah belajaq Mesir nun, duk lama kat sana, memang Halab ni buat depa terkenang-kenang, igau-mengigau gitu πŸ˜› Worth it tau. Pi la cuba πŸ˜€

Habis makan, kami balik. OTW balik tu, abam memang meragam, sebab ngantuk pastu nak nenen lagi. Kami sampai rumah pukul 4 beb. Lama gila berjalan. Tak naik kereta plak tu. Hahaha. Next time kalau nak buat lagu ni, kena bawak stroller la.

Kakak otw balik rumah

Kakak pulak macam tak penat langsung.Balik rumah dia sambung main sticker lekat kat buku yang beli tu. Malam dalam kul 9 tu baru dia tidoq. Sabaq ja lah.

All in all, mamabi is happy tengok kakak happy. Pasni kita naik bas pulak ye kakak? Hehehe πŸ˜›

 

Sincerely, mama Tiqah

Seminar Rahsia Hipnotis

Assalamualaikum dan Salam Jumaat πŸ™‚

Last week, mama dan suami join kelas Seminar Rahsia Hipnotis. And we both were amazed by the inputs that we get. Siapa kata hipnotis ni macam pukau dan berkait dengan kuasa mistik? Takde okay.

Hipnotis ni, kalau digunakan dengan betul, akan membawa kepada kebaikan.

Dan kalau digunakan dengan cara yang salah, akan membawa kepada keburukan.

Peringatan yang paling penting mama dapat, setiap bait kata2 yang kita keluarkan akan memberi kesan Β dan saranan samada kepada kita atau orang lain.

Words is indeed powerful.

Btw, seminar tu start dari pukul 9 pagi sampai 6 petang. Both kids dijaga oleh adik ipar mama, makngah pakngah diaorang. Kakak happy sebab ramai kawan. Abam macam biasalah, manja. Hahaha. Syukur alhamdulillah, diaorang tak buat perangai. πŸ™‚

baca buku dengan Akhi n Arwa
melukis menulis pulak
berebut botol air
Adik Uwais nak bola,tapi abam Bukhari tak bagi. Dia nego dengan suap biskut. Good job. Β πŸ˜›
Mama tertinggal bantal busuk dia. Susah hati dia nak tido mama xde. Alih2 boleh jugak tido sendiri atas sofa. Makngah ajak tido bilik dia takmau Β πŸ™‚

So, merasalah mama dan abi dating berdua tanpa anak2 di sisi. Hahaha. InsyaAllah bulan 9 ni join yang advanced sikit. Dan alhamdulillah, mama abi dapat diskaun. Terima kasih kat Master Farhan sebab ingat kat kami suami isteri dan terima kasih atas nasihat dan doanya semalam πŸ˜€

“Manusia jujur disayang Allah dan Rasul”, Master Farhan

Simple words with great meaning. πŸ™‚

Kalau korang berminat nak join, tekan link ni na >>Β  www.hypnovengers.com/ihp

 

Salam sayang, mama Tiqah

Frustrated

Assalamualaikum

Sekarang jam menunjukkan pukul 4.46 pagi. Mama stay up dari pukul 11.30 malam tadi untuk siapkan video dan gambar untuk buat post kat fanpage Twelve Ounces Bangi.

Video dah siap, gambar pun dah cun edit, copywriting pun dah ada. Bila nak post kat fb, tak boleh! Sebab kena pakai iphone. Mama mana ada iphoneeeeΒ Β πŸ˜₯

Stress tau dak? Mama ni spesis susah la nak stay up. Bila dah stay up, gini pulak jadi, rasa frust sangat. Agaknya, apalah yang Allah nak bagi kan?Β Β πŸ˜•

Hmmmmm..

 

 

 

Sincerely, mama Tiqah

Power Pumping

Assalamualaikum..

Hari ni mama nak share cara untuk boost supply milk production dengan buat TEKNIK POWER PUMPINGΒ Β πŸ˜€


Teknik Power Pumping ini adalah satu teknik dimana kita cuba β€˜meniru’ keadaan seolah-olah anak kita sedang mengalami growth spurt.

Biasanya waktu bayi sedang mengalami growth spurt, bayi akan menyusu dengan lebih kerap dan lebih lama. Ini akan menyebabkan badan menghasilkan lebih banyak susu.

Ingat konsep β€˜supply and demandβ€˜?

Teknik Power Pumping ini menggunakan konsep tersebut di mana payudara akan dikosongkan dengan kerap supaya ianya diisi dengan lebih kerap.

Cara paling simple untuk power pump boleh tengok kat gambar bawah ya!

Power Pumping Guide for Dual Pump
Power Pumping Guide for Single Pump


BERAPA LAMA SAYA PERLU TUNGGU UNTUK NAMPAK HASIL?

Berapa cepat nampak hasil bergantung kepada orang. Ada yang boleh dapat hasil sepantas 48 jam. Ada yang perlu tunggu 3-4 hari. Dan ada yang perlu bersabar selama seminggu.

Yang penting, ibu tak boleh mudah putus asa dan perlu konsisten melakukan teknik ini sampailah nampak hasilnya

Untuk hasil yang lagi bagus,boleh makan makanan yang boleh boost kan susu anda. Makanan macam oats,flaxseeds, Virgin coconut oil, habbatus saudha macam dalam biskut Twelve Ounces ni, dah”proven” boleh bantu supply anda!

Whatsapp mama untuk dibantu ya!

Tekan link ni :Β www.wasap.my/60134402684

Sincerely, mama Tiqah

Milkbooster berkesan

Assalamualaikum mummies!

Today tqah nak share satu produk best gilerr! Which is Twelve Ounces milkbooster biscuits πŸ˜‰

Cantik comel cute macam mama kan? πŸ˜›

Mama ni start kenal dunia breastfeeding ni, obviously la masa kakak lahir kan. Jadi sampai sekarang, kira dah 4 tahun dalam dunia penyusuan ni. Kakak tak wean off, abang pulak sambung. Boleh kata banyak la ups dan down yang mama pernah alami. πŸ™‚

Milkbooster ni, tak payah ambil pun tak pe sebenarnya. Tapi, korang kena la direct feed (DF) tanpa culas, lepas tu pump kena konsisten, ada jadual, buat power pumping some more, makan makanan berkhasiat and lastly, minum air yang cukup. If you do all these, insyaAllah supply susu tu cukup je untuk anak you.

Habis tu, kenapa mama beriya promote milkbooster ni?

Sebab, nak bantu ibu2 yang tiba2 production susu dia kurang lah. πŸ˜‰

Susu ibu ni boleh kurang ada banyak faktor. Tapi yang paling selalu pengaruh, adalah sebab emosi. Kita kalau emosi sedih, syahdu jee, memang ke laut lah production susu ni tau. Nak breastfeed kena happy happy, mood kena positive je selalu. InsyaAllah boleh punya BF sampai dua tahun. πŸ˜‰

Milkbooster ni, ada macam2 jenis. Ada yang kena minum, ada yang kena kemam, ada bentuk pil yang kena telan, ada yang pahit, ada yang manis. Dan mama sendiri pernah try beberapa jenis milkbooster dan milkbooster Twelve Ounces ni so far paling best yang mama pernah try.

Ada milkbooster yang bila kita makan, supply susu kita meningkat, tapi bila kita stop, supply susu kita pun,tak lama drop balik. Tak best la kan macam tu? Sampai bila nak makan milkbooster tu je kan?

Lepas tu, macam yang mama cakap tadi, kemam pil semua tu, bagi mama leceh la nak bancuh, nak kemam telan pil ni. Hahaha. Sebabnya boleh jadi lupa bila penyakit M tu datang πŸ˜›

Kakak BF sampai 2 tahun setengah
masih BF sampai sekarang

Mama nak cerita 4 kelebihan utama milkbooster Twelve Ounces cookies ni. Rata2 pengguna Twelve Ounces ni pun cakap benda yang sama tiap kali minta feedback πŸ˜‰

βœ”οΈΒ  Tak payah bancuh, tak payah kemam. Bila lapar, makan je buat snek. Nak bawak pi mana-mana pun senang.
βœ”οΈΒ  4 bahan utama biskut kami, merupakan bahan “Galactagogues” iaitu bahan yang boleh promote hormon prolaktin dalam badan yang membantu meningkatkan kualiti susu dari segi kepekatan dan rasa.
βœ”οΈ Setiap bahan disukat dengan tepat supaya dengan hanya makan 2 keping biskut sehari, boleh boost supply susu.
βœ”οΈ Ada 3 perisa yang dijamin boleh buat uolss tak boleh berhenti makan punya!

Molasses Oat
Very Berry Blast
Double Choc Chunkie

Terliur tak? Hehehe. Mama kalau bukak ni, susah je rasa nak berhenti makan. Budak2 ni pun sibuk nak join sekali. Memang sekali hadap terus lesap, puffff..

Bangun tido, baju basah dek susu banyak nau
“Tank” cepat penuh siap bengkak lagi
Baby cepat kenyang, tido pun lebih lena

Ini semua antara feedback yang kteorang dapat. So kalau uols nak try, HARI NI (7 OGOS 2017) adalah LAST DAY OFFER RM100 untuk 3 PEK! Boleh la korang rasa semua perisa. Berbaloi-baloi! πŸ˜€

Cepat jangan lambat. WS mama dekat 013 440 2684 ok?

Sincerely, mama Tiqah

Endang Hyder

Assalamualaikum.

So, pagi ni mama macam biasalah. Supposedly to cook, kemas rumah, update Twelve Ounces Bangi punya fanpage. But suddenly in the middle of endless scrolling dekat facebook jumpa cover lagu dari Endang Hyder.

Apa yang buat mama rasa awesome, Cikgu Endang ni buat cover pakai violin beb. First time mama jumpa. And yes, you read it right, Endang ni cikgu. Macam mana tau? Sebab perempuan dan stalking memang tak dapat dipisahkan. HahahahaΒ Β πŸ˜†

Comel je mama tengok video dia gesek violin dengan anak dia ni haaa <3

And this, forever my favourite one! Duk berangan nak buat video pakai lagu ni tapi sebab hardware belum mampu nak support software, kita hold dulu. Tunggu cik abang upgrade laptop ni dulu. Hehehe πŸ˜›

Ni lagu fav kakak, Hang pi mana pi mana pi mana pi manaaaaa

La ni Cikgu Endang ni dah power dah, setup background cantik, editing video pun dah power  😎

Gaahhh.. Tak jadi keje mama pagi ni. Ayam pun tak bawak keluar dari peti lagi. HahahahaΒ Β πŸ˜€

Tapi mama siap posting ni, kira productive work jugak kan? πŸ˜›

Yang comel, mama Tiqah